Thursday, July 27, 2006

Zainab sendirian asuh cucu tidak sempurna

Utusan Malaysia, 27 julai 2006

KOTA BHARU 26 Julai – Kasih sayang yang dicurahkan oleh seorang nenek atau datuk terhadap cucu sering dianggap berlebihan berbanding seorang ibu atau bapa.

Tidak terkecuali bagi Zainab Mahmud, 63, yang kini bersendirian menjaga dan mengasuh seorang cucunya yang dilahirkan dalam keadaan tidak sempurna.

Cucunya, Mohd. Mazlan Mohamad diserah kepadanya ketika berusia berapa hari dalam keadaan lumpuh kerana mengidap cerebral palsy.

Mohd. Mazlan, 14, hanya mampu terlantar namun kasih sayang Zainab terus mendalam walaupun cucunya masih perlu dilayani semacam bayi.

Sejak dua tahun lalu cucunya itu terpaksa bergantung pada tiub yang disalurkan melalui hidungnya untuk minum susu kerana saluran tekaknya sempit.

Ketika ditemui di rumahnya di Kampung Baru, Jalan Perdana Resort dekat sini, Zainab memberitahu, cucunya hanya bergantung kepada minuman kerana tidak dapat menelan makanan pejal.

“Setiap kali dia sedut nafas, bunyinya amat kuat semacam sedang lelah teruk. Mak cik rasa terseksa mendengarnya.

“Dulu masa kecil bolehlah mak cik dukung bawa dia ke mana-mana untuk ‘ambil angin,’ sekarang dah tak larat. Mujurlah Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan (YOKUK) beri kerusi roda,” ujarnya.

Zainab yang kematian suami lebih sebulan lalu masih menyara kehidupan dengan mencari daun rokok dan kepah dengan pendapatan RM10 sehari.

Mengurus cucunya bukanlah payah bagi Zainab kerana dia tidak tahu merengek, cuma menghadapi kesukaran untuk membawa Mohd. Mazlan mendapat rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZ II) yang jaraknya 12 kilometer dari rumah.

Mohd. Mazlan terpaksa ke HPRZ II tiga bulan sekali untuk pemeriksaan doktor dan sebanyak dua minggu sekali untuk menukar tiu

“Mak cik tidak perlu risau sangat untuk buat kerja lain tetapi kalau terpaksa tinggalkan dia, makcik kena upah orang jaga atau jiran tengokkan.

“Kadang-kadang terpaksa juga bawa dia untuk mencari daun rokok dan kepah. Kesian pula kalau dia tinggal seorang,” ujarnya.

2 comments:

Anonymous said...

I like it! Good job. Go on.
»

Anonymous said...

Great site lots of usefull infomation here.
»