Thursday, July 20, 2006

Edisi Utara: 'Adik rindu nak sekolah'

Harian metro, 20 julai 2006

Oleh Nazri Abu Bakar
am@hmetro.co.my

ALOR GAJAH: `Ibu, adik rindu nak sekolah’ ungkapan yang sering dituturkan Nurumairah Kamaruzaman, 5, yang kini menghidap barah otak dari Rumah Awam Taman Pisang Mas, Gadek, dekat sini.

Kanak-kanak yang suatu ketika dulu aktif dan lincah adalah anak bongsu daripada dua beradik pasangan Kamaruzaman Hasan,40, dan Noraini Abu Kasim, 32.

Nurumairah pernah mengikuti kelas tadika di Hutan Percha tetapi hanya sempat enam hari sebelum diserang sakit kepala berterusan sejak 23 September 2005.

Sejak itu, Nurumairah sering muntah dan tidak aktif seperti kanak-kanak lain. Berat badannya juga mula menyusut.

Kemuncak penderitaan dilaluinya apabila terpaksa menjalani pembedahan membuang ketumbuhan sepanjang lima sentimeter di otaknya pada 6 Oktober tahun lalu di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Kamaruzaman berkata, anaknya itu ada keinginan untuk bersekolah seperti kakak dan kanak-kanak lain tetapi apakan daya penyakit yang dihidapnya memerlukan penjagaan rapi.

Menurutnya, anaknya sering berulang alik ke HKL, klinik swasta dan Hospital Melaka (HM).

“Anak saya terpaksa menjalani lebih 31 kali rawatan dengan lapan sesi kimoterapi sehingga 2007 bagi mengurangkan penderitaan penyakit barah yang dialaminya.

“Pendapatan saya, sebagai atenden pam minyak di Simpang Empat, Alor Gajah, manakala isteri tidak bekerja nyata menyulitkan kami sekeluarga untuk menampung kos rawatan itu,” katanya.

Katanya, dia terpaksa membelanjakan RM700 sebulan termasuk ubat-ubatan, lampin pakai buang, pengangkutan, makan dan minum semata-mata untuk mengubati anaknya itu.

Menurutnya, air mata dia dan isterinya tidak pernah berhenti mengalir apabila mengenang penderitaan anaknya, yang satu ketika dulu comel, berambut panjang dan lincah kini kurus, tidak berambut dan tidak boleh bergaul bebas.

Bagaimanapun, dia tetap bersyukur dengan dugaan diterima, sambil berdoa supaya anaknya sembuh segera serta mampu melaksanakan aktiviti zaman kanak-kanaknya seperti biasa.

“Saya juga mengharapkan bantuan dan sumbangan orang ramai bagi meringankan beban.

“Saya juga pernah memohon bantuan daripada pihak tertentu tetapi senyap begitu saja,” katanya.

Bagi yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian melalui akaun Noraini Abu Kasim (155050247158)-Maybank.

No comments: