Monday, July 17, 2006

Kerdil akibat genetik

Berita Harian, 17 julai 2006


KIRA-KIRA 70 peratus daripada kes kerdil adalah akibat faktor genetik, kata pensyarah bidang genetik Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Rozita Rosli.

Katanya, kerdil berlaku apabila ibu bapa atau seorang daripada mereka mempunyai gen yang membawa elemen kerdil.

Beliau yang juga Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Pengajian Siswazah) berkata, jika seorang mempunyai gen itu, ini sudah mencukupi untuk menyebabkan anak mereka dilahirkan kerdil, tetapi risiko adalah lebih tinggi jika kedua ibu bapa membawa gen itu.

"Ini yang menyebabkan walaupun ibu bapa serta datuk dan nenek mempunyai saiz normal, tetapi ada kemungkinan bayi yang dilahirkan kerdil kerana faktor keturunan. Dalam salasilah keluarganya memang ada yang kerdil, tetapi kita tidak tahu di peringkat mana," katanya.

Dr Rozita, keadaan kedua yang menyebabkan kerdil ialah berlaku sesuatu terhadap gen yang sukar diterangkan dari sudut perubatan.

Dalam kes kerdil seperti Jasmi, katanya keadaan itu adalah kekurangan sebahagian hormon pertumbuhan ketika kanak-kanak menyebabkan proses pertumbuhan berlaku dengan sangat perlahan dan tidak membesar seperti kanak-kanak normal.

Beliau berkata, kerdil seperti sesetengah kecacatan lain boleh dikesan ketika peringkat awal mengandung melalui ujian pranatal, tetapi dalam kebanyakan kes hanya diketahui apabila dilahirkan.

“Bagaimanapun, kerdil hanya cacat fizikal. Mereka tidak ada masalah dari sudut lain. Malah dari segi mental, tidak ada beza dengan manusia normal. Mereka mampu melakukan apa yang manusia normal lain buat,” katanya.

Dalam kes kerdil membabitkan kecacatan tulang, katanya pembedahan boleh dilakukan untuk membetulkan keadaan tulang seperti memanjangkan tulang, sekali gus meninggikan tubuh orang kerdil supaya kembali kelihatan normal.

No comments: