Thursday, July 20, 2006

Hidup tak keruan selepas anak disahkan hidap kanser otak

Berita Harian, 20 julai 2006


ALOR GAJAH: Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah nasib pasangan Kamaruzaman Hasan, 40, dan Noraini Abu Kasim, 32, sejak anak kesayangan mereka, Nurumairah, 5, disahkan menghidap `medullobalastoma' atau kanser otak tahap tiga, setahun lalu.

Segala-galanya bermula pada 23 September tahun lalu apabila kanak-kanak lincah itu tiba-tiba mengadu sakit kepala sewaktu sedang bermain di halaman rumahnya di Rumah Awam Taman Pisang Mas Gadek, di sini.

Sejak itu sakit kepala yang dihidapi berterusan sehingga ada masanya membawa kepada muntah darah. Pada 6 Oktober tahun lalu, Nurumairah menjalani pembedahan bagi membuang ketumbuhan kira-kira 5 sentimeter di kepalanya.

Sejak itu, corak kehidupan anak kecil yang suka berbasikal bersama kakaknya serta anak-anak jiran mula berubah dan beliau tidak lagi lincah dan riang seperti dulu.

Nurumairah atau lebih mesra di panggil Adik kini masih menjalani rawatan terapi dan kimoterapi di Hospital Besar Kuala Lumpur dan Hospital Melaka. Anak kedua dari dua beradik itu sudah menjalani 31 kali rawatan dengan lapan sesi kimoterapi.

Kata Kamaruzaman, Adik yang dulu memiliki wajah comel, berambut panjang dan lincah bermain bersama kakaknya Noraisah, 7, sudah jauh berubah. Rambutnya sudah tiada dan badannya semakin kurus. Beliau juga lebih banyak menyendiri.

Namun Kamaruzaman pasrah terhadap ketentuan Ilahi, yang memberi ujian paling getir untuknya melihat penderitaan dan kesengsaraan anak kecilnya itu.

Pendapatan harian Kamaruzaman juga tidak seberapa, hanya sebagai atendan stesen minyak di Simpang Empat Alor Gajah, manakala isterinya tidak bekerja, menambah beban baginya untuk menampung kos rawatan.

Sedang keperluan Adik setiap bulan mencecah lebih RM700, termasuk untuk ubat-ubatan, lampin pakai buang dan kos pengangkutan, selain makan serta minum.

"Hati saya luluh. Isteri saya sering menangis sejak Adik disahkan menghidap kanser otak. Tapi kami reda dengan ketentuan Tuhan dan perlu menguatkan semangat untuk terus berusaha mengubati penyakit yang dideritainya," katanya.

Nurumairah hanya sempat masuk pra sekolah di Tadika Hutan Percha selama enam hari. Kini beliau terpaksa berehat di rumah dengan pergaulan yang terhad termasuk perlu menutup mulut ketika berada di khalayak ramai, bagi mengelakkan serangan kuman.

Bagaimanapun Adik tetap diajar membaca dan menulis oleh ibu serta kakaknya di rumah. Kini beliau sudah boleh membaca dengan baik serta menyiapkan kerja-kerja matematik.

No comments: