Thursday, July 20, 2006

Dunia Buku: Jerih pelumba lumpuh

Berita Harian, 20 julai 2006

BERGADUH Dan Menari karya Alif Firdaus Azis mengisahkan ketabahan dan keazaman Shahrizal, remaja yang pernah bergelar jaguh lumba lari dalam menghadapi dugaan apabila dirinya lumpuh akibat kemalangan jalan raya.

Bapa Shahrizal, Ramli, seorang ahli perniagaan dan ibunya, Rokiah, guru sentiasa sibuk dengan kerjaya dan sering mengabaikan anak mereka serta jarang bertanyakan masalah Shahrizal hingga anak itu mengalami konflik diri.

Kehadiran rakan baiknya, Zainuri dan Aminah memberi semangat dan tekad baru kepada Shahrizal yang hilang keyakinan diri dan sering berputus asa serta menyalahkan diri selepas kemalangan ketika menyelamatkan diri daripada Hasnol.

Sikap Shahrizal yang dingin tidak menghalang persahabatan mereka menjadi lebih erat, malah Zainuri bersama Aminah sering melawat Shahrizal di rumahnya apabila ada kelapangan walaupun hati mereka terguris melihat keadaan Shahrizal yang lumpuh.

Jiwa remaja mereka diduga perasaan cinta apabila Aminah mula menyukai Shahrizal yang pendiam tanpa menyedari Zainuri turut menyimpan perasaan terhadapnya tetapi merahsiakannya daripada pengetahuan gadis itu demi persahabatan.

Perkenalan Shahrizal dengan Rosman Zamzuri, pelukis jalanan pula mengubah hidupnya menjadi insan positif dan belajar menerima kenyataan selain bakatnya dalam bidang lukisan semakin menyerlah hasil tunjuk ajar pelukis itu.

Rosman banyak mengajar Shahrizal dalam membezakan antara fantasi dan realiti kehidupan melalui lukisan yang dihasilkan kerana setiap lukisan ada perasaan malah ia bergantung kepada pandangan individu untuk mentafsirkannya.

Keadaan menjadi gempar apabila galeri mini tempat Rosman dan Shahrizal melukis mengalami kebakaran hingga menyebabkan mereka pengsan tetapi sempat diselamatkan Zainuri serta Hasnol yang pernah berdendam dengan Shahrizal.

Akibatnya, Rosman dan Shahrizal dimasukkan ke hospital selain peristiwa terbabit menginsafkan ibu bapanya yang pernah mengabaikan anak dan hubungan mereka sekeluarga kembali jernih.

Bagaimanakah Shahrizal berdepan dengan konflik diri dan mampukah beliau menerima kenyataan hidup akan diketahui dengan membaca novel setebal 127 halaman terbitan PTS Publications & Distributors Sdn Bhd berharga RM13 senaskhah ini.

No comments: