Monday, July 03, 2006

Permata Hati: Kasih bapa buat si cilik autistik

Berita Harian, 3 julai 2006


HATI bapa mana yang tidak runsing apabila si anak tidak menyahut apabila dipanggil? Lantas Kenny Tan Pe Ten mengambil keputusan membawa anaknya Benjamin Tan berjumpa doktor. Risau dan gelisah menghimpit naluri kebapaannya mengenangkan anak itu mungkin bermasalah pendengaran.


“Doktor mengesahkan pendengaran anak saya normal tetapi saya tetap tidak berpuas hati kerana dia masih tidak menunjukkan reaksi atau berpaling sekiranya saya memanggil,” kata Tan.

Justeru melalui seorang kawan, Tan membawa Benjamin ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) kerana menurut rakannya itu Benjamin mempunyai tanda autisme.

“Tafsiran rakan saya benar, Benjamin disahkan autistik. Ketika itu umurnya baru dua tahun setengah dan doktor di HUKM menasihati saya membawa Benjamin ke National Autisme Society of Malaysia (NASOM). Di sana, Benjamin diasuh perkara asas seperti memahami arahan untuk duduk, makan, pakai baju seperti kanak-kanak normal,” katanya.

Sejak setahun lepas, Tan menghantar Benjamin ke Super Touch KL bagi menjalani proses pembelajaran khas untuk kanak-kanak autistik. Beliau kini boleh menarik nafas lega kerana banyak kemajuan boleh dilihat pada Benjamin. Jika dulu anaknya itu terlalu aktif dan tidak boleh duduk diam, kini si kecil boleh memahami arahan serta patuh apabila Tan memintanya duduk di sebelah.

Autisme diklasifikasikan sebagai kecelaruan perkembangan neuro atau mental yang menyebabkan insan autistik gagal berinteraksi secara normal, menghadapi persekitaran komunikasi terhad, berlainan kecenderungan dan kelakuan daripada insan biasa.

Penghidap autisme tidak dapat dikenal pasti melalui fizikal dan ia jauh sekali dari kecacatan mental. Apa yang pasti, sehingga kini punca sebenar autisme masih belum dapat dikenal pasti. Namun apa yang membanggakan, kanak-kanak autistik mempunyai kelebihan istimewa berbanding kanak-kanak normal. Benjamin tidak terkecuali!

“Berbanding anak saya yang lain, Benjamin sangat kreatif. Menyelesaikan teka silang kata bukan suatu masalah baginya walaupun orang dewasa belum tentu boleh melakukan perkara serupa. Dia juga boleh mewarna dengan baik. Pendek kata kerja kreatif nampak hidup di tangan Benjamin,” kata ayah berusia 36 tahun itu.

Sebagai ayah, Tan berharap anak sulungnya itu dapat memasuki sekolah formal seperti kanak-kanak lain apabila mencecah usia persekolahannya nanti. Berdasarkan perkembangan Benjamin yang kini berusia lima tahun, beliau sudah mulai bergaul dengan rakan sebaya. Jika dulu kanak-kanak comel itu menolak untuk bermain dengan adiknya, kini Benjamin betah melayani kerenah mereka!

Ketika ditemui di Restoran McDonald Jalan Pahang, Benjamin dan Tan hanya berdua tanpa ibunya. Tan memaklumkan anaknya itu bukan saja rapat dengannya tetapi turut manja dengan ibu dan nenek. Sebagai bapa kepada anak istimewa, tan tidak mahu bertindak melepaskan tanggungjawab kepada isterinya saja. Katanya Benjamin perlu ayah dan ibu!

Sempena bulan khas untuk bapa, Ronald McDonald Children’s Charities Fund of Malaysia (RMCC) membawa Benjamin yang juga pelajar Super Touch KL bagi meraikan bapa. Walaupun Benjamin tidak mahu bertutur terutama di hadapan orang yang tidak dikenalinya, namun riak wajahnya cukup memberitahu ‘Saya sayang papa!’.

FAKTA
Ciri kanak-kanak autistik


  • Ketidakupayaan untuk berhubung melalui pertuturan atau membentuk pertalian peribadi normal.
  • Corak tingkah laku berulang dan terhad.
  • Perwatakan lebih muda daripada usia mereka.
  • Tidak suka bersosial dan berkomunikasi dengan orang lain.
  • Meniru pertuturan orang lain atau gaya yang dilihat di televisyen.
  • Masalah pendengaran.
  • Kerap berkhayal dengan dunia mereka sendiri.
  • Tidak mengendahkan rasa sakit.
  • Makan makanan yang terhad jenisnya.


  • No comments: