Friday, July 14, 2006

Lelaki lumpuh guna cip bionik

Utusan Malaysia, 14 julai 2006

LONDON 13 Julai - Berita baik buat mereka yang lumpuh seluruh badan dan berhasrat untuk berjalan semula. Ini kerana, ujian pemasangan cip bionik yang dijalankan baru-baru ini membolehkan seorang lelaki lumpuh menggerakkan tangan dan lengannya hanya dengan menggunakan mindanya.

Pesakit berkenaan yang dikenali sebagai Matthew Nagle, 25, kini juga mampu membuka e-mel dan set televisyen hanya dengan menggunakan daya fikiran sahaja.

Teknologi terbaru yang dipamerkan secara rasmi kepada orang ramai semalam dijangka mampu merealisasikan kewujudan seorang lelaki bionik seperti yang ditonjolkan dalam drama ‘Six Million Dollar Man.’

Nagle yang berasal dari Massachusetts, lumpuh dari bahagian bawah tengkuk dalam satu serangan pisau pada 2001. Dua tahun lalu, para doktor telah memasang sebuah cip berukuran empat milimeter ke dalam otaknya.

Cip tersebut antara lain merangkumi 100 elektrod yang mana ia berfungsi untuk mengutip isyarat-isyarat sebelum menghantarnya ke bahagian dasar besi pada kulit kepalanya.

– Agensi

No comments: