Thursday, July 20, 2006

Pelan pembinaan perlu ambil kira OKU

Berita Harian, 20 julai 2006

BEAUFORT: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan terus memastikan setiap bangunan serta tempat rekreasi yang dibina termasuk di negeri ini turut menyediakan kemudahan untuk golongan orang kurang upaya (OKU).

Timbalan Menterinya, Datuk Azizah Mohd Dun, berkata antara kemudahan yang dikenal pasti adalah tandas, laluan kerusi roda serta kemudahan beriadah.

Katanya, sebagai langkah awal, pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu memeriksa pelan pembinaan terlebih dulu supaya kemudahan yang hendak di bina itu mengikut garis panduan ditetapkan kementerian.

"Langkah ini diambil bagi bagi memastikan golongan ini tidak berasa tersisih sekali gus boleh bersama-sama menggunakan kemudahan yang disediakan kerajaan.

"Kerajaan boleh mengambil tindakan terhadap pemaju yang gagal menyediakan kemudahan ini," katanya selepas merasmikan Hari Keluarga dan Ulang Tahun Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Beaufort di Dewan Masyarakat Pa'Musa Beaufort, di sini, kelmarin.

Hadir sama, Pengarah Hospital Beaufort, Dr Shamsul Kamal dan Pengerusi PDK Beaufort, Mohd Osman Jubar.

Azizah yang juga Ahli Parlimen Beaufort berkata, PBT boleh menyalurkan maklumat bertulis kepada kementerian sekiranya ada pemaju di kawasan itu tidak mematuhi garis panduan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, Azizah berkata, PDK perlu bekerjasama dengan Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am negeri untuk mendaftarkan semua golongan kurang upaya sekiranya masih belum berbuat demikian.

Katanya, ini penting bagi memastikan mereka memperoleh pendidikan dan latihan secukupnya serta menggalakkan golongan ini memperoleh makanan mengikut sukatan yang ditetapkan oleh kerajaan.

"Ibu bapa dan penjaga perlu menyedari keperluan ini dengan menghantar anak-anak istimewa ini ke pusat rawatan agar mereka boleh memperoleh latihan yang diperlukan berdasarkan skop dan modul yang diperlukan," katanya.

No comments: