Thursday, July 20, 2006

Graduan OKU lebih sukar dapat kerja

Berita Harian, 20 julai 2006


BERDETIK riang hati saya apabila menatap laporan akhbar yang melaporkan arahan tegas dan penuh tanggungjawab Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) menyegerakan proses pengambilan pekerja terutama graduan menganggur bagi mengisi kekosongan di sektor awam.

Lantas tanpa berlengah saya menghubungi rakan lain dan memaklumkan berita gembira itu.

Tanpa diduga jawapan yang diberikan oleh rakan saya lebih kepada berbentuk pertanyaan. “ Ada ke peluang untuk orang kurang upaya (OKU)? Aku sudah lima tahun isi borang SPA haram tak pernah dipanggil”.

“Kau tengok rakan kita yang lain itu sudah hampir dapat ijazah doktor falsafah (PhD) bulan depan tapi masih lagi menganggur! Yang lain pula semuanya cemerlang dalam akademik di universiti kelas pertama tapi tidak pernah dipanggil temu duga”.

Sebenarnya inilah dilema yang dihadapi graduan OKU. Berpuluh-puluh permohonan kepada agensi awam atau swasta. Jawapan tetap mengecewakan. Beban kami mungkin lebih berat kerana graduan normal yang lain boleh juga melakukan kerja sambilan di mana-mana saja bagi meneruskan kehidupan.

Sebagai manusia kami juga tentunya mempunyai perasaan malu dan sikap ingin membantu keluarga. Paling tidak pun lepaslah untuk diri sendiri.

Saya kadang-kadang buntu apa lagi yang perlu kami buktikan, ruyung telah kami pecahkan dengan mengatasi kekurangan diri dengan berjaya di universiti. Berfikir sudah banyak. Apa sudah jadi dengan kuota yang menetapkan sekurang-kurangnya satu peratus ruang untuk golongan OKU dalam sektor pekerjaan?

Ke mana konsep masyarakat penyayang? Cukupkah dengan sekadar iklan di media cetak dan elektronik dan jawapan yang penuh meyakinkan di Parlimen tetapi penuh dengan kerenah birokrasi dan diskriminasi pada peringkat pelaksanaan.

Bukan kami tidak berusaha untuk merubah keadaan. Saya dan rakan senasib sentiasa cuba melebarkan pentas perbincangan dengan mereka yang telah diberi anugerah dan tanggungjawab bagi menjaga golongan seperti kami.

Saya mewakili rakan senasib mengharapkan agar pihak bertanggungjawab terutama SPA, Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dapat melihat masalah ini secara serius agar nasib golongan ini terus terbela.

GRADUAN OKU,
Kuala Lumpur.

No comments: