Saturday, July 15, 2006

Doktor pakar sumbang mesin kepada murid balang oksigen

Utusan Malaysia, 15 julai 2006

Oleh: MARZUKI YUSOFF


INILAH mesin Oxy Concerntractor yang akan disumbangkan oleh seorang doktor pakar jantung klinik swasta dari Kuala Terengganu kepada murid balang oksigen, Muhamad Zulhilmi Yahya di Kedah.

KUALA TERENGGANU 14 Julai - Berita menggembirakan buat kanak-kanak penghidap jangkitan paru-paru di Kedah, Mohamad Zulhilmi Yahya (gambar), 7, apabila seorang doktor pakar jantung di sini, bersedia mendermakan sebuah mesin pembekal oksigen kepadanya.

Mesin Oxy Concentractor berharga RM7,000 itu akan dikirimkan oleh doktor pakar itu ke pejabat Biro Utusan Malaysia di Alor Setar, Kedah Sabtu ini, untuk diserahkan kepada keluarga kanak-kanak tersebut.

Doktor pakar jantung bergelar ‘datuk’ itu yang mempunyai klinik pakar perubatan swasta di Jalan Sultan Omar di sini bagaimanapun enggan namanya didedahkan.

‘‘Mesin itu saya beli empat tahun lalu sebagai bantuan kecemasan di klinik saya dan keadaannya masih baru kerana mesin itu tidak pernah digunakan.

‘‘Memandangkan kanak-kanak itu amat memerlukan mesin tersebut, saya membuat keputusan untuk menyumbangkannya kepada Mohamad Zulhilmi,” katanya ketika ditemui di kliniknya, di sini semalam.

Hari ini, Utusan Malaysia menyiarkan kisah Mohamad Zulhilmi yang menghadapi masalah berganda apabila mesin Oxy Concentractor yang digunakan di rumahnya mengalami kerosakan.

Sebelum ini, murid Tahun Satu Sekolah Kebangsaan Sungai Seluang, Alor Setar itu berdepan dengan masalah apabila peralatan pernafasan balang oksigennya yang dibawanya ke sekolah rosak.

Pelajar itu memerlukan kedua-dua alat itu bagi memastikan dia sentiasa mendapat bantuan oksigen untuk bernafas.

Menurut doktor tersebut, dia tergerak hati untuk menyumbangkan mesin pernafasan itu setelah terharu dengan kesulitan yang dialami oleh kanak-kanak berkenaan.

‘‘Mesin yang saya sumbangkan ini agak berbeza dengan mesin yang digunakan oleh kanak-kanak itu kerana ia boleh menapis terus udara di luar untuk mendapatkan oksigen.

‘‘Udara luar yang mengandungi gas lain seperti nitrogen dan karbon dioksid akan ditapis keluar untuk mendapatkan oksigen 100 peratus dan ini tentunya lebih menjimatkan kos.

‘‘Bagaimanapun, mesin ini agak berat dan digerakkan dengan menggunakan elektrik. Jadi ia hanya sesuai digunakan untuk bantuan pernafasan di rumah,” katanya.

Bagaimanapun, tambahnya, jika keluarga kanak-kanak itu mempunyai kereta, mesin itu boleh dibawa ke kelas Muhammad Zulhilmi sementara menunggu peralatan pernafasan balang oksigennya dibaiki.

Mengenai penyakit Muhammad Zulhilmi, beliau enggan mengulas lanjut tetapi kagum dengan ketabahan kanak-kanak itu mengharungi kesulitannya tersebut.

No comments: