Tuesday, September 19, 2006

Warga emas dapat ‘mata baru’

Berita Harian, 19 september 2006


MMAFEF, Standard Chartered tawar rawatan bedah mata, buang katarak secara percuma kepada masyarakat luar bandarPENUH TELITI: Dr Premadeva (kiri) memeriksa
mata Misah yang menghidap katarak
di Hospital Keningau, Sabah.

KENINGAU: Apabila penglihatannya semakin kabur terutama di mata kanan, Misah Dungkui menyangka keadaan itu disebabkan faktor usianya yang mencecah 80 tahun.

Apa yang tidak diketahui warga emas itu ialah katarak yang menyelaputi matanya semakin menghampiri tahap bahaya dan boleh menyebabkan Misah hilang penglihatan tanpa rawatan sewajarnya.

Menetap di pedalaman daerah ini sejak sekian lama, Misah adalah antara penduduk luar bandar yang mempunyai tanggapan rawatan mata sebagai sesuatu yang mahal kerana perkhidmatannya cuma disediakan di hospital bandar.

Menyedari perkara itu, Kumpulan Perubatan Sabah dan Yayasan Tabung Persatuan Perubatan Mata Malaysia (MMAFEF) dengan kerjasama Standard Chartered Bank Berhad (Standard Chartered) mengambil inisiatif bertandang ke pedalaman Sabah bagi menawarkan rawatan dan pembedahan mata percuma untuk masyarakat luar bandar.

Menerusi program `Sabah Mission for Vision' yang dilancarkan pada 2002 itu, Misah dan ratusan penduduk lain berpeluang melihat `sinar baru' selepas menjalani rawatan membuang selaput pada kanta mata, sekali gus menyelamatkan mereka daripada hilang penglihatan buat selama-lamanya.

"Mulanya saya agak gementar kerana macam-macam gambaran terbayang dalam fikiran, lebih-lebih lagi kerana selama ini mata saya tidak pernah diperiksa.

"Bila ada peluang begini, saya beranikan diri sebab bimbang penglihatan makin hari makin kabur.

"Sudah bertahun-tahun saya melihat dengan sebelah mata dan peluang mendapat rawatan ini bagaikan rahmat buat saya," katanya ketika ditemui di Hospital Keningau (HK), baru-baru ini.

Katarak adalah kerosakan yang menyebabkan kanta mata berselaput dan rabun, sekali gus menjejaskan penglihatan.

Orang dewasa berusia 60 tahun ke atas, pesakit kencing manis yang gagal mengawal penyakit, bayi atau kanak-kanak yang ibunya mengalami Rubella ketika mengandung adalah antara golongan berisiko tinggi menghidap katarak.

Justeru, usaha murni badan bukan kerajaan (NGO) bersama Standard Chartered dalam membantu menyelamatkan pesakit katarak daripada buta, sewajarnya disokong dan diteladani semua pihak, seiring konsep keprihatinan sejagat yang digalakkan kerajaan.

Program berusia empat tahun itu sudah memanfaatkan 800 individu yang menjalani pembedahan di hospital Tenom, Papar, Beaufort, Ranau dan Keningau dengan kos rawatan berpatutan.

Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Awang Setia, berkata pendekatan itu memberi peluang baru kepada penduduk kurang bernasib baik untuk menikmati secebis nikmat hasil keprihatinan pihak bertanggungjawab.

"Rawatan dan pembedahan dilakukan di hospital berhampiran dengan mereka yang memerlukan.

"Keadaan itu dengan sendirinya mengurangkan beban pesakit yang selama ini memikirkan soal kos pengangkutan ke pekan atau bandar semata-mata untuk mendapatkan rawatan kesihatan," katanya.

Dr Awang berkata, kira-kira 90,000 pesakit buta akibat katarak di seluruh negeri ini, dengan sebahagian besarnya adalah penduduk kawasan pedalaman yang kurang kesedaran mengenai masalah berkenaan.

Sementara itu, Siti Nauyah Dumuruh, 70, dari Kampung Baita, pernah menjalani pemeriksaan mata di hospital lama daerah itu beberapa tahun lalu tetapi mengakui itulah kali pertama dan terakhir melakukannya.

"Penglihatan saya semakin kabur sejak awal bulan lalu dan doktor yang ditemui sempena program ini menasihatkan saya menjalani pembedahan membuang selaput mata kanan.

"Ketika disebut pembedahan memanglah saya cemas tetapi selepas mendengar penerangan, barulah saya yakin meneruskannya kerana saya tidak mahu menjadi buta," katanya.

Seorang ibu tunggal, Nabiah Sabiani, 56, berkata beliau mengumpul wang selama dua tahun untuk membiayai rawatan mata.

"Dalam tempoh itu, saya berjaya mengumpul RM500 hasil jualan sayur-sayuran di kampung, selain bantuan anak-anak semata-mata untuk menjalani rawatan membuang katarak," katanya.

Kajian Mata Kebangsaan 1996 menunjukkan Sabah mencatat masalah penglihatan tertinggi di Malaysia iaitu 4.23 peratus berbanding kadar kebangsaan, 2.73 peratus.

Dalam senarai penghidap katarak pula, Sabah menduduki tempat ketiga selepas Melaka dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan kadar 3.32 peratus.

Ketua Pegawai Eksekutif Standard Chartered, Shayne Nelson, berkata sebanyak 26 Kem Pemulihan Mata diadakan di Sabah setiap tahun.

"Ia bermula tahun ini dan dalam setiap program, kita menempatkan dua doktor sukarelawan yang akan melakukan 10 pembedahan," katanya.

Tahun lalu, Standard Chartered menyumbang 26 alat pembedahan perubatan mata mudah alih berjumlah RM190,000 di Sabah.


KEBANGAAN: Hospital Keningau mampu merawat ramai
pesakit dengan kemudahan yang lebih baik.FAKTA NOMBOR
Penghidap katarak

 • 3 peratus - Pesakit di Sabah belum mendapat rawatan
 • 800 - Menjalani pembedahan menerusi `Sabah Mission for Vision'
 • RM380,000 - Sumbangan Standard Chartered bagi Kem Pemulihan Mata
 • RM160,000 - Dana disalurkan kepada MMAFEF
 • 1 comment:

  Anonymous said...

  salam 1MALAYSIA
  saya ingin bertanya dengan pihak Blogger, saya mempunyai seorang Pakcik yang berumur lingkungan 80 tahun kini masalah beliau adalah tidak dapat melihat (rabun) walau dalam jarak yang dekat. bagaimana saya dapat maklumat lebih lanjut untuk program ini.
  yang sangat berharap..
  asmadeau Tamparuli sabah