Sunday, September 17, 2006

Dua beradik 10 tahun terbaring

Berita Minggu, 17 September 2006
KUCHING: “Saya terlalu sedih apabila memikirkan nasib dua anak saya ini yang hanya mampu berbaring sepanjang masa sejak kira-kira 10 tahun lalu,” kata seorang ibu, Niah Bujang, 49, dari Kampung Gedong kira-kira 100 kilometer dari sini, mengenai anaknya yang disahkan menghidap sindrom tulang lembut.

PERLU BANTUAN : Zaidell dan Nurlaila bersama ibu mereka, Niah di rumah mereka di Kampung Gedong.

Niah berkata, dua anaknya, Zaidell Sapian, 19 dan adiknya Nurlaila, 12, tidak seperti remaja seusia kerana mereka tidak berupaya melakukan apa-apa kecuali berbaring.

Sehubungan itu, dua anak itu mesti dijaga sepanjang masa termasuk terpaksa disuap makanan dan dimandikan.

Katanya, beliau yang mempunyai empat anak lain, tidak dapat berjauhan daripada Zaidell dan Nurlaila kerana mereka perlu diberi perhatian sepanjang masa.

Selain membuat kerja rumah dan menjaga mereka, beliau tidak dapat bekerja membantu suaminya, Sapian Nerawi, 59, untuk menambah pendapatan keluarga, yang sememangnya serba kekurangan.

“Sebagai petani, pendapatan suami saya kurang daripada RM400 sebulan, ia tidak mencukupi sedangkan saya tidak dapat membantu kerana menjaga Zaidell dan Nurlaila.

“Jabatan Kebajikan Masyarakat ada memberi kami RM140 setiap tiga bulan namun jumlah itu tidak mencukupi,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Niah berkata, paling merisaukan, kedua-dua anaknya itu belum memiliki kad pengenalan kecuali sijil lahir.

Katanya, beliau dan suami tiada daya untuk membawa anak mereka ke Jabatan Pendaftaran bagi membuat dokumen pengenalan diri.

No comments: