Sunday, September 10, 2006

Usaha bantu orang cacat penglihatan

Utusan Malaysia, 10 september 2006


KUCHING: Majlis Kebangsaan Bagi Orang Buta Malaysia (NCBM) mahu kerajaan mewajibkan pendaftaran bagi setiap individu cacat penglihatan di negara ini bagi memudahkan usaha membantu mereka.

Presidennya, S Kulasegaran, berkata langkah itu perlu disegerakan kerana masih ramai ibu bapa enggan mendaftarkan anak-anak mereka yang mengalami masalah penglihatan di seluruh negara.

"Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memberitahu hanya 17,000 orang buta didaftarkan di seluruh negara ketika ini. Namun, kita percaya jumlah sebenarnya lebih dari itu, cuma mereka tidak didaftarkan,” katanya selepas menghadiri perasmian Hari Komunikasi Teknologi Maklumat (ICT) Bagi Orang Buta 2006 Peringkat Kebangsaan, di sini semalam.

S Kulasegaran berkata, kita perlu ada undang-undang yang mewajibkan pendaftaran golongan istimewa ini. Ia penting bagi memudahkan kerajaan dan pertubuhan berkaitan memberi bantuan sewajarnya kepada mereka.

," katanya.Katanya, cadangan itu sedang diperbincangkan dengan kerajaan, malah ia dapat segera dilaksanakan melalui kementerian yang bertanggungjawab terhadap hal kebajikan rakyat.

"Kita mensasarkan undang-undang berkaitan pendaftaran golongan cacat penglihatan serta kurang upaya yang lain dapat dilaksanakan di negara ini dalam tempoh lima tahun dari sekarang," katanya.

Beliau berkata, jumlah keseluruhan orang buta dan individu mengalami masalah penglihatan di seluruh negara mencecah 500,000 orang tetapi sebahagian besarnya tidak didaftarkan.

"Kebanyakan yang belum didaftarkan dari kawasan luar bandar termasuk dari pedalaman Sarawak yang jumlahnya mungkin berlipat kali ganda dari sejumlah 3,000 orang yang didaftarkan setakat ini dari negeri ini," katanya.

No comments: