Friday, September 15, 2006

Pasangan miskin, uzur diarah kosong rumah

Berita Harian, 14 September 2006

Oleh Fazli Abdullah


TAK BERDAYA: Wan Teh membantu Hussain yang kudung
kaki akibat penyakit kencing manis untuk bangun
setiap kali apabila diperlukan di rumah
mereka di Tanjung Tokong.

Pemilik Rumah Pangsa Uda beri tempoh akhir hingga esok

GEORGETOWN: "Saya nak pindah ke mana. Nak cari rumah sewa baru, saya tak ada duit, rumah ini pun dah lima bulan tak bayar (sewa). Kalau boleh, saya nak duduk di rumah ini," kata Hussain Pawanteh, 72.

Bekas tentera British yang kaki kanannya dipotong pada paras lutut akibat penyakit kencing manis beberapa tahun lalu, menagih simpati supaya tidak 'diusir' daripada Rumah Pangsa Uda, Fasa 3 Tanjong Tokong di sini.

Keluarga itu diberi notis sebulan bertarikh 15 Ogos lalu supaya mengosongkan rumah dan menyelesaikan tunggakan.

Esok, adalah hari terakhir mereka bermalam di rumah itu selepas mendiaminya sejak 17 tahun lalu dengan sewa RM250 sebulan.

Notis itu dikeluarkan Persekutuan Setia Tanjong Tokong, iaitu pemilik rumah berkenaan.

Hussain tinggal bersama isterinya, Wan Teh Kerbasha, 62, serta anak tiri mereka, Wan Dalilaa Sabaruddin, 32.

Sebelum ini, pasangan itu berniaga kuetiau goreng berhampiran rumahnya tetapi berhenti kira-kira tiga tahun lalu kerana mereka menghidap pelbagai penyakit.

Hussain dan Wan Teh menghidap penyakit kencing manis, buah pinggang dan darah tinggi. Mereka yang tidak menerima sebarang bantuan, sering berulang alik ke hospital untuk rawatan.

Anak mereka pula baru bekerja sebagai juruwang di sebuah farmasi di sini selepas berhenti kerja beberapa bulan lalu untuk menjaga kedua ibu bapanya.

"Dia suruh kami pindah juga walaupun segala tunggakan dijelaskan sebab ada orang lain nak masuk."

"Saya tidak boleh pindah kerana tidak ada rumah, tak kan nak tinggal di tepi jalan," kata Hussain yang terlantar di atas katil yang ditemani Wan Teh.

Perbelanjaan harian keluarga itu kini bergantung kepada anak Wan Dalilaa yang belum sampai sebulan bekerja dengan gaji kira-kira RM600 sebulan. Pasangan itu juga terpaksa menanggung kos untuk berulang alik ke hospital.

Hussain dijadualkan berjumpa dengan doktor Hospital Pulau Pinang esok, manakala Wan Teh pada 29 September ini.

Sementara itu, Wan Teh berkata, pihak berkaitan sepatutnya mengambil kira kedudukan keluarganya sebelum membuat keputusan meminta mereka mengosongkan rumah berkenaan.

"Saya tak tau nak kata apa lagi, dia (Hussain) sakit, saya pula tidak sihat,” katanya yang tidak membuat sebarang persiapan walaupun notis akan tamat dua hari lagi.

Wan Teh berkata, keluarganya pernah meminta untuk mendapat rumah murah daripada kerajaan negeri beberapa tahun lalu, tetapi tiada sebarang maklum balas
.

No comments: