Tuesday, September 19, 2006

Pahir perlu sumbangan bantu OKU

Berita Harian, 19 september 2006

TELUK INTAN: Persatuan Paralimpik Daerah Hilir Perak (Pahir) memerlukan sumbangan daripada orang ramai bagi meningkatkan lagi prestasi orang kurang upaya (OKU) di daerah ini dalam aktiviti sukan hingga ke peringkat tertinggi.

Pengerusinya, Md Nor Zainal Ariffin, berkata sokongan orang ramai akan memberi suntikan semangat kepada OKU dari daerah ini yang sudah membuktikan bakat dan kebolehan mereka yang cemerlang pada peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Beliau yang juga Yang Dipertua Majlis Perbandaran Teluk lntan (MPTI), berkata dari tujuh peserta daerah itu yang menyertai pertandingan badminton di peringkat kebangsaan Jun lalu, tiga berjaya mewakili negara ke peringkat antarabangsa.

"Dalam penyertaan di peringkat antarabangsa itu, seorang peserta berjaya memenangi pingat emas dan dua lagi pingat gangsa," katanya sempena pelancaran Pahir, di Dataran Menara Condong di sini, semalam.

Beliau berkata, selain itu, tiga peserta OKU dari daerah ini akan mewakili negara ke pertandingan lumba basikal OKU peringkat antarabangsa November ini, di Manila, Filipina.

"Kejayaan yang dicapai oleh OKU dari daerah ini memberi suntikan semangat kepada Jawatankuasa Pahir untuk meneruskan aktivitinya bagi meletakan atlit OKU dari daerah ini ke peringkat antarabangsa," katanya.

Beliau berkata, di daerah Hilir Perak terdapat 2,079 OKU yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sejak akhir bulan lalu.

"Adalah menjadi tanggungjawab Pahir untuk melatih dan memilih peserta yang berdaya maju untuk bergerak aktif dalam sukan dan olahraga OKU hingga peringkat tertinggi," katanya.

No comments: