Friday, September 15, 2006

Masyarakat perlu miliki sifat prihatin

Berita Harian, 14 September 2006

KOTA TINGGI: Masyarakat perlu memiliki sifat keprihatinan tinggi dalam membantu golongan kurang berkemampuan supaya turut menikmati kehidupan yang lebih baik dan selesa.

Setiausaha Parlimen Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr Adham Baba, berkata kerajaan sebenarnya tidak pernah melupakan golongan itu, tetapi tanggungjawab itu perlu ada pada setiap individu dalam masyarakat supaya masalah kemiskinan dapat ditangani bersama.

Katanya, kesedaran amat penting bagi membangunkan ekonomi masyarakat tempatan dengan tidak mengasingkan golongan kurang berkemampuan daripada keseluruhan kelompok masyarakat.

"Masalah kemiskinan perlu dipandang serius tidak hanya dibebankan kepada kerajaan semata-mata kerana pemimpin dan masyarakat setempat juga ada tanggungjawab bagi membantu mengurangkan jurang ekonomi dikalangan masyarakat.

"Oleh itu, kerajaan sentiasa berusaha meningkatkan tahap pendidikan dan ilmu pengetahuan bagi menggerak dan membangunkan ekonomi masyarakat secara keseluruhannya," katanya.

Ahli Parlimen Tenggara itu berkata demikian pada majlis penyampaian sumbangan Majlis Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat (Mayang) Perdana Parlimen Tenggara di Balai Raya Kampung Lukut di sini, kelmarin.

Turut hadir Ketua Umno cawangan Kampung Lukut, Mohd Nor Lawang; Ketua Kampung Temenin Lama, Rahmat Ibrahim dan Ketua Kampung Batu Ampat, Hairuddin Ariffin.

Pada majlis itu, seramai 26 penerima membabitkan penduduk miskin, kurang upaya, warga emas, anak yatim dan ibu tunggal masing-masing menerima wang tunai sebanyak RM200.

No comments: