Saturday, September 16, 2006

Pesakit mental enggan dirawat

Berita Harian, 16 september 2006


IPOH: Masih ramai rakyat negara ini yang mengalami masalah mental enggan mendapatkan rawatan disebabkan bimbang akan dipandang hina orang lain atau dipulaukan.

Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, berkata perasaan bimbang dan takut itu seperti menjadi ‘halangan ghaib' yang menyukarkan pesakit untuk mendapatkan rawatan.

“Tanjung Rambutan di sini dan Tampoi di Johor menjadi terkenal kerana Hospital Bahagia dan Hospital Permai yang sering dijadikan bahan ketawa sebagai institusi merawat pesakit mental.

“Dalam hal sebegini, peranan media sangat penting termasuk menerusi kempen atau program yang dapat mendidik masyarakat mengenai masalah mental dan kaedah rawatannya.

“Media juga dilihat sebagai elemen yang sangat berkesan untuk menghapuskan tanggapan negatif di kalangan masyarakat yang sepatutnya diberikan panduan untuk membantu melindungi pesakit mental.

“Masyarakat sepatutnya melihat pesakit mental sama seperti mereka yang mengidap penyakit lain, iaitu golongan yang mengharapkan perhatian dan perlindungan serta belas kasihan," katanya merasmikan Konvensyen Kesihatan Mental Perak Keenam di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Penganjur, Dr Suaran Singh dan Timbalannya, Datuk Dr M Majumder. Konvensyen dua hari yang bertemakan `Kesihatan Mental-Tanggungjawab Bersama' itu disertai 420 peserta.

Raja Nazrin berkata, beberapa negara menunjukkan kemajuan mereka dalam bidang perubatan kesihatan fizikal tetapi bukan dalam bidang kesihatan mental.

No comments: