Tuesday, September 12, 2006

Orang buta belajar guna komputer

Berita Harian, 12 september 2006


Hari Teknologi Maklumat dapat sambutan golongan cacat penglihatan pelajari cara guna internet, kuasai ICT

TUNJUK MINAT: Pelajar Sekolah Pendidikan Khas
dari Batu Lintang cuba menggunakan komputer
'Daisy' pada pameran sempena Hari Teknologi

Maklumat dan Komunikasi Kepada Orang Buta
dan Cacat Penglihatan.

KUCHING: Semua pihak menyedari kepentingan teknologi komputer dan komunikasi (ICT) dapat membantu kehidupan seharian dan ini turut disedari golongan yang cacat penglihatan di negeri ini.

Walaupun serba kekurangan, mereka menunjukkan minat mendalam dan sanggup mengeluarkan belanja besar untuk memperoleh perisian dan peralatan terkini di pasaran supaya tidak ketinggalan dalam penguasaan teknologi ICT seperti orang biasa.

Menyedari perkara ini, Majlis Kebangsaan Bagi Orang Buta Malaysia (NCBM) mengadakan Hari Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Kepada Orang Buta dan Cacat Penglihatan, di sini, baru-baru ini.

Majlis itu mendapat sambutan lebih 100 orang cacat penglihatan dari sekolah khas dan ahli dari pelbagai pertubuhan orang buta negeri, menghadirinya untuk merasai sendiri pengunaan beberapa perisian dan kelengkapan komputer yang dipamerkan.

President NCBM, S Kulasegaran, berkata ramai golongan cacat penglihatan di Sarawak mahir mengunakan komputer kerana adanya peluang latihan diberikan oleh Pusat Pemulihan Kebajikan Negeri Sarawak di Kota Samarahan.

Bagaimanapun, NCBM tetap mengadakan hari berkenaan kerana percaya masih ada golongan itu belum menyedari mengenai kelengkapan dan perisisan terkini yang dapat digunakan mereka untuk mengikuti perkembangan dunia ICT.

"Kita mempamerkan pelbagai kelengkapan dan perisian yang mampu membolehkan orang cacat penglihatan membaca skrin komputer, pencarian internet, dan muat turun maklumat dari jaringan internet," katanya.

Antaranya ialah perisian Kurzweil yang boleh menukarkan teks elektronik atau cetak menjadi ucapan, peralatan BookCourier yang dapat membaca fail teks daripada jaringan internet, perisian Mobile Speak and Talx yang membolehkan orang buta mengunakan telefon bimbit termasuk mengunakan pesanan ringkas SMS, peralatan PAC Mate dan Braille Note untuk membaca skrin komputer serta tongkat sonar yang dilengkapkan dengan teknologi GPS (Global Positioning System).

"Apa yang NCBM dan Persatuan Orang Buta bimbang sekarang, ialah masih ada golongan cacat penglihatan ketinggalan perkembangan teknologi ICT. Kami mahu bertindak segera untuk mewujudkan kesamarataan tahap penguasaan teknologi ini," katanya.

Sehubungan itu, NCBM turut menimbangkan untuk mewajibkan semua golongan terbabit mengikuti kelas kemahiran komputer kerana percaya penguasaan teknologi itu akan menyediakan peluang perkerjaan kepada golongan itu kelak.

INGIN TAHU: Golongan
cacat penglihatan belajar
menggunakan komputer pada
pameran di Kuching,
baru-baru ini.


Seorang peserta, Ata Nyuga, 33, berkata, beliau sangat seronok dan bersemangat menghadiri pameran itu sebagai warga cacat penglihatan dari negeri ini kerana berpeluang mengetahui pelbagai prisian dan peralatan terkini khas untuk mereka menerokai kemajuan ICT.

"Walaupun buta, kami menyedari dalam dunia globalisasi sekarang semua orang mesti mengetahui pengunaan teknologi ICT.

"Komputer bukan asing bagi saya kerana saya sendiri belajar mengunakan komputer sejak bangku sekolah lagi.

"Dulu komputer tak secanggih sekarang kerana hanya boleh mengeluarkan bunyi suara tetapi kini macam-macam boleh digunakan termasuk internet," katanya.

Beliau berkata, harga komputer sudah mampu dimiliki dan pelbagai perisian berada di pasaran tetapi bagi golongan orang buta untuk memiliki peralatan canggih seperti Braillie Note ia adalah satu cabaran kerana harganya mencecah RM12,000.

Katanya, sebagai pekerja biasa di Pelabuhan Kuching dengan pendapatan hingga RM600, peralatan canggih itu baginya sangat mahal dan berharap kerajaan dapat membantu golongan itu memperolehnya.

"Promosi pengunaan komputer bagi golongan cacat penglihatan patut juga dilakukan dengan kerap supaya orang ramai serta syarikat swasta menyedari yang kami pun berkemahiran mengunakan komputer dan akan menawarkan pekerjaan kepada kami," katanya.

Sementara itu, Maoh Janting, 36, turut memuji pameran itu yang pertama kali diadakan di negeri ini yang memberikan peluang untuk menunjukkan kepada masyarakat yang buta tidak ketinggalan dalam pengunaan ICT.

"Pameran seperti ini akan menunjukkan kami tidak dipinggirkan oleh kerajaan dan golongan kurang upaya juga ada diberi peruntukan dalam pembangunan pendidikan ICT," katanya.

Maoh meminati bidang komputer kerana ia banyak membantu dalam tugasnya sebagai guru di Sekolah Pendidikan Khas Batu Lintang dan mengeluarkan belanja sendiri untuk memiliki komputer dengan perisian khas baginya memperolehi bahan pengajaran dari internet.

"Dengan mengunakan komputer dan perisian khas, kami dapat mengunakan jaringan internet untuk mencari bahan pengajaran dan komputer akan membacakannya untuk kami tanpa perlu bantuan orang lain membacakanya," katanya.

Beliau yang berminat mendapatkan Book Courier yang kecil dan senang dibawa ke kelas untuk membawa bahan yang dimuat turun dari internet bagi tujuan pengajaran.

"Saya meminta kerajaan membantu membekalkan peralatan seperti BookCourier ke sekolah khas agar pelajar cacat penglihatan mudah untuk belajar melalui pengunaan bahan daripada internet," katanya.

No comments: