Wednesday, November 29, 2006

Zainal dipilih presiden Jawatankuasa Paralimpik Asia

Utusan Malaysia, 29 november 2006

ZAINAL ABU ZARIN.

KUALA LUMPUR – Pemangku Presiden Majlis Paralimpik Malaysia, Datuk Zainal Abu Zarin telah dipilih sebagai presiden Jawatankuasa Paralimpik Asia (APC), yang baru dibentuk, pada perhimpunan agung pertama APC itu di sini semalam.

Zainal, yang mendapat 21 undi, menewaskan Dr. Chang-il Park dari Korea Selatan yang mendapat 15 undi pada perhimpunan agung itu.

APC ditubuhkan bagi menggantikan Persekutuan Fespic dan Majlis Paralimpik Asia, yang dibubarkan secara rasmi semalam.

Hanya Zainal, 65, dan Dr. Chang yang bertanding jawatan presiden.

Zainal berkata kemenangan dalam pemilihan itu merupakan satu penghormatan kepadanya dan juga Malaysia

Ujarnya, beliau gembira kerana keseluruhan komuniti Asia kini telah bergabung sebagai satu entiti.

“Saya gembira dipilih. Saya rasa ia satu lagi koleksi kejayaan Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, bahawa jawatankuasa yang baru dibentuk itu akan digerakkan dengan moto mudah iaitu “Kekuatan Di Sebalik Kepercayaan”.

Sambil menjanjikan untuk membawa sukan paralimpik di Asia ke tahap yang lebih tinggi, Zainal berkata, keutamaan beliau sekarang adalah untuk mengubah persepsi dan sikap orang ramai terhadap orang kurang upaya.

Zainal berkata, beliau juga akan mengetengahkan Malaysia sebagai contoh pusat kecemerlangan program paralimpik kepada Asia sebagai sebahagian usaha terbaru APC untuk terus meningkatkan tahap sukan itu di benua Asia.

Turut hadir pada sidang akhbar itu, Presiden Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) Sir Phillip Craven mengucapkan tahniah kepada Zainal berikutan pemilihannya untuk memimpin APC dan melahirkan rasa yakin terhadap kepimpinan beliau.

Dua lagi calon Malaysia pada pemilihan APC itu ialah S. Radhakrishnan dan Lee Sheng Chow tetapi gagal dalam usaha mereka.

Radhakrishnan, Pengurus Besar Majlis Paralimpik Malaysia, bertanding merebut jawatan pengerusi jawatankuasa sukan dan pembangunan manakala Lee bertanding bagi jawatan Wakil Atlet dalam APC.

No comments: