Thursday, November 16, 2006

Dunia Buku: Nasib gadis lumpuh

Berita Harian, 16 november 2006


SALAM Buat Laila karya Hana Shahab memaparkan keresahan remaja perempuan, Laila, yang hampir berputus asa dalam hidupnya selepas lumpuh kedua-dua belah kakinya akibat kemalangan jalan raya.


Laila berasa rendah diri apabila teman sekolahnya, Fikri, mula menjauhkan diri daripadanya dan akhirnya bertindak memutuskan persahabatan mereka hanya kerana fizikalnya yang sudah berubah.

Sementara menunggu keputusan peperiksaan PMR, kedua-dua ibu bapanya menghantar Laila ke rumah Opahnya di kampung bagi membolehkannya mendapat persekitaran baru dan memulihkan semangatnya.

Kebetulan sepupunya, Shira, turut pulang ke kampung dan kehadiran ibu saudara mereka, Mak Milah, yang rajin melayan kerenah mereka berdua, menjadikan suasana di rumah Opah bertambah ceria.

Suatu malam, ketika Mak Milah membawa Laila, Shira dan Opah makan malam di luar, mereka terserempak dengan cucu Haji Tarmizi, Fendi bersama sepupunya, Hilman Mansor yang nyata bersimpati dengan nasib Laila.

Hilman yang bersekolah asrama penuh di Melaka sejak di Tingkatan Satu sentiasa menghabiskan masa cuti sekolahnya di rumah datuknya kerana kedua-dua ibu bapanya melanjutkan pelajaran di New Zealand.

Selepas pertemuan pertama itu, Hilman menghulurkan salam persahabatannya dengan menghantar SMS kepada Laila tanpa memperkenalkan dirinya terlebih sehingga menimbulkan kemarahan gadis itu.

Bagaimanapun, kebijaksanaan Hilman memenangi hati Laila menyebabkan hubungan baik terjalin sehingga mereka tetap berhubung meskipun selepas Laila pulang ke Bandar Baru Bangi dengan janji akan kembali bercuti lagi ke kampung Opah.

Hilman bukan saja berjaya mengembalikan keceriaan Laila sebagai remaja tetapi memulihkan juga semangatnya untuk hidup selepas lama terkongkong dalam perasaan rendah diri selepas kemalangan jalan raya yang menimpa dirinya.

Sebaik Laila sampai di Bandar Baru Bangi, kedua ibu bapanya menerima panggilan bahawa Opah ditahan di Unit Rawatan Rapi dan memaksa ayahnya pulang ke Perak bersama Suhail.

Laila bersama ibunya menyusul kepada keesokan harinya untuk melihat keadaan Opah dan hati gadis itu berbunga pada tengah harinya sebaik Hilman sampai bersama Fendi dan Haji Tarmizi.

Hilman dan Laila berjanji akan bertemu semula sebaik Laila kembali ke kampung Opah tetapi kegembiraannya ibarat panas tidak sampai ke petang apabila gadis itu dikejutkan dengan berita rakannya itu terpaksa ke New Zealand tanpa menemuinya terlebih dulu.

Mengapakah Hilman menyepi diri selepas berlepas ke New Zealand dan apakah yang terjadi kepada Opah mahupun Mak Mulah akan diketahui dengan membaca novel setebal 141 halaman terbitan KarnaDya Solutions Sdn Bhd berharga RM10.90 senaskhah ini.


1 comment:

baiksss said...

hmmm.macam bes jer cerita ni yer.dah lama tak baca novel sebenarnya.dulu2 suka la.sekarang dah jarang.