Thursday, November 09, 2006

NGO, swasta digesa utama tanggungjawab sosial

Berita harian, 9 november 2006

MUAR: Syarikat swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) diminta lebih proaktif melaksanakan tanggungjawab sosial bagi membantu orang kurang upaya, anak yatim dan warga emas.


Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Kassim Yunos, berkata selain bantuan kewangan, pihak terbabit boleh membantu meningkatkan motivasi golongan berkenaan.

Beliau berkata, setakat ini pihaknya berbangga tanggungjawab sosial yang dilaksanakan sektor swasta dan NGO di negeri itu sangat baik terutama setiap kali menjelang perayaan.

"Saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada syarikat swasta dan NGO yang sanggup tampil membantu JKM dengan memberi sumbangan meringankan nasib golongan kurang berkemampuan," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Sambutan Aidilfitri anjuran bersama pejabat JKM daerah dan syarikat STMicroelectronics (ST) Sdn Bhd, di Dewan Jubli Intan, di sini, semalam.

Pada majlis itu, lebih 400 anak yatim, warga emas dan orang kurang upaya dari 11 Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) di daerah ini diraikan dalam jamuan makan dan menerima sumbangan duit raya dan hamper daripada ST.

Tetamu majlis itu juga dihiburkan dengan persembahan tarian moden dan tradisional dari kanak-kanak PDK dan pekerja ST.

Kassim berkata, peningkatan pembabitan sektor swasta dan NGO memberi sumbangan menunjukkan petanda baik bahawa masyarakat tempatan terus prihatin terhadap nasib golongan kurang kemampuan.

Beliau berharap, sektor swasta dan NGO tidak hanya menunggu musim perayaan untuk memberi sumbangan, sebaliknya dijadikan sebagai antara kegiatan tahunan syarikat berkenaan.

"JKM sentiasa mengalu-alukan sumbangan sektor swasta dan NGO dan bekerjasama memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Kita berharap lebih ramai lagi syarikat termasuk individu yang tampil memberi sumbangan, "katanya.

No comments: