Sunday, November 26, 2006

Malaysia bangga jadi tuan rumah

Berita Harian, 26 november 2006


KERAJAAN tidak hanya memberi tumpuan mempromosikan sukan kurang upaya (OKU) di dalam negara sahaja sebaliknya peranan itu dimainkan sehingga ke peringkat serantau.

Sambil melahirkan rasa bangga menjadi tuan rumah kepada Sukan OKU Timur Jauh dan Pasifik Selatan (Fespic) 2006, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Azalina Othman berkata kementeriannya melihat kepada pelan jangka panjang dalam membangunkan sukan itu.

Malaysia dipilih sebagai tuan rumah terakhir bagi penganjuran Sukan Fespic sebelum ia bertukar kepada Sukan Para Asia yang akan berlangsung di Guangzhou, China pada 2010.

“Pembangunan sukan OKU adalah satu daripada keutamaan yang diberi kementerian dan memberi tumpuan sama rata sebagaimana atlit normal dalam menyalurkan kemudahan dan pendidikan,” katanya dalam ucapan pada majlis perasmian Fespic KL06 di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras, semalam.

Sukan Fespic dibuka secara rasmi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada majlis yang penuh bersejarah dengan dihadiri lebih 20,000 orang membabitkan tetamu, peserta dan pegawai.

Pada hari pertama temasya itu, Malaysia berjaya memungut pingat emas pertama menerusi lawn bowl apabila Abdul Rais Mohd Mokhtar dan Azmi Talib memenangi acara berpasangan lelaki kategori B8 di Pusat Lawn Bowls, Bukit Kiara.

Sukan Fespic kali kesembilan itu mempertandingkan 19 acara bermula semalam dengan disertai 2,455 peserta dari 47 negara. Malaysia sebagai tuan rumah menghantar 288 atlit yang akan beraksi dalam kesemua 19 acara sukan yang dipertandingkan.

Pada majlis perasmian itu hampir 5,000 atlit dan pegawai melafazkan ikrar dengan diikuti upacara menyalakan obor dan seterusnya penyerahan bendera kejohanan kepada Azalina yang kemudiannya diserahkan kepada Presiden Fespic, Dr Kazuo Hatada.

Dr Hatada turut menyerahkan bendera baru Majlis Paralimpik Asia (APC) kepada Presidennya, Datuk Zainal Abu Zarin untuk diserahkan kepada Datuk Bandar Guangzhou yang akan menjadi tuan rumah pada 2010.

No comments: