Friday, November 24, 2006

Baitulmal perkenal sembilan lagi skim penerima zakat

Utusan Malaysia, 24 november 2006

Oleh: W. RAHIMAH DRAMAN

MUSTAFA Abdul Rahman (kanan) bersama Che Mat Che Ali (kiri) menyerahkan cek bernilai RM70,000 kepada wakil penerima sumbangan Mat Ali Omar pada majlis Sambutan Hari Raya Penerima Bantuan Baitulmal MAIWP, baru-baru ini.

HIDUP ini tidak semuanya indah. Adakalanya kita dikurniakan rezeki yang melimpah ruah dan hidup senang lenang. Bagaimanapun, jangan kita lupa kepada mereka yang kurang bernasib baik terutama sewaktu menyambut Aidilfitri yang baru lalu.

Salah satu organisasi yang ditubuhkan khusus untuk membantu golongan ini ialah Baitulmal yang diletakkan di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Baru-baru ini, seramai 350 daripada golongan itu diraikan oleh MAIWP pada majlis sambutan Aidilfitri di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur. Pada majlis itu, MAIWP menyampaikan sumbangan hari raya berupa beras, wang zakat dan satu persalinan pakaian untuk setiap keluarga.

Pengarah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan merangkap Setiausaha Baitulmal, Datuk Che Mat Che Ali berkata, mulai tahun ini MAIWP memperkenalkan sembilan lagi skim bantuan baru dari Baitulmal, di samping 17 skim sedia ada.

“Skim-skim baru ini diperkenalkan bagi menambah lagi bilangan penerima bantuan zakat dan meluaskan skop penerima bantuan untuk golongan sasaran,” katanya.

Hadir sama ialah Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Datuk Mustafa Abdul Rahman.

Tujuh skim baru itu ialah bantuan biasiswa belajar cemerlang, bantuan peralatan dan kecemasan persekolahan, bantuan tuisyen, bantuan galakkan hafaz al-Quran, bantuan pertanian, deposit van dan bas sekolah.

Bantuan lain ialah membeli motosikal roda tiga untuk orang kurang upaya, bantuan pelajaran kolej kejururawatan Pusrawi dan bantuan guaman syarie.

Menurut Che Mat, skim-skim bantuan Baitulmal itu hanya ditawarkan kepada golongan penerima yang melalui tapisan rapi oleh MAIWP dan beberapa agensi berkaitan yang lain.

Setiap permohonan yang diterima akan melalui proses tapisan yang agak lama bagi memastikan hanya warga negara sejati Malaysia dan yang benar-benar layak sahaja disenarai.

Rata-rata penerima sumbangan dari institusi berkenaan menyifatkan Baitulmal sebagai penyelamat untuk meringankan bebanan berikutan taraf hidup yang terus meningkat sekarang.

“Saya terpaksa memohon bantuan Baitulmal kerana tanggungan keluarga yang besar,” kata Mohd Zailani Abu Bakar, 32.

Bapa kepada kepada tujuh anak yang berusia antara satu setengah tahun hingga 11 tahun ini bagaimanapun baru sebulan lalu menerima bantuan Batiulmal.

“Saya tidak ada pilihan, gaji RM750 sebulan untuk menampung isteri dengan empat anak bersekolah terlalu berat bagi saya,” katanya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan.

Menurutnya, dengan bantuan RM200 sebulan dari Baitulmal yang mula diterima sejak Oktober lalu di samping kerja lebih masa empat jam setiap hari dapat meringankan sedikit beban kewangannya.

Bagi Md. Nazri Nathan, 53, yang cacat penglihatan dan hanya mengharapkan upah dari kerja-kerja mengurut, hidup beliau sekeluarga kini memang bergantung kepada kerajaan.

“Selain bantuan Baitulmal, saya juga dapat bantuan bulanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat,” katanya.

Menurutnya, dengan bantuan bulanan kerajaan itu dia dapat menyekolahkan kedua-dua anaknya.

“Saya suami isteri sama-sama buta. Kalau nak harapkan upah mengurut, alamat anak-anak saya tidak sekolahlah,” katanya.

Sementara itu, pasangan Zubaidah Husain, 42, dan suaminya Husain Deen Abdul Rahman, 42, pula berkata, mereka disenarai sebagai penerima bantuan Baitulmal dan Jabatan Kebajikan Masyarakat kerana pendapatan kecil.

“Saya tidak kerja kerana menjaga anak yang cacat dan suami hanya bekerja sebagai pembantu restoran,” cerita Zubaidah yang menerima bantuan Baitulmal sejak dua tahun lalu.

No comments: