Monday, November 27, 2006

Olahraga sudah penuhi lebih separuh sasaran emas

Berita harian, 27 november 2006

MOHD Hisham Yusoff membuktikan penyertaannya ke Sukan Fespic bukannya sekadar memenuhi kuota malah berjaya meraih sebutir emas menerusi acara 100 meter di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Dia yang mengalami kecacatan di bahagian kaki, mencatatkan masa 15.80 saat untuk menewaskan atlit Australia, Buttimore Edward yang mencatat 21.21s dan seorang lagi peserta negara, Mazlan S Pubalan yang melakukan 31.85s untuk gangsa.

Kecemerlangan wira negara dalam acara olahraga menyaksikan mereka sudah memenuhi lebih separuh daripada sasaran emas yang ditetapkan Majlis Paralimpik Malaysia dengan meraih lima pingat emas pada hari Kedua Sukan OKU Timur Jauh dan Selatan (Fespic) 2006, semalam.

Turut menyumbang emas adalah Nursyafawati Arshukri yang beraksi dalam acara lompat jauh bagi kategori rabun dengan catatan 3.91 meter, diikuti Noorhidayah Ibrahim yang juga menyertai acara sama tetapi dalam kategori buta yang melakukan 3.39m.

Jayapriya Raj yang mengalami kecatatan spastik juga menyumbang emas dengan catatan 1 minit 37.69 saat dalam acara 400m dan satu lagi disumbang Zainab Ashari bagi acara 100m kategori kecacatan intelek dengan masa 13.74s.

Selain olahraga, kontinjen negara turut meraih satu emas daripada acara angkat berat yang diraih Chan Siow Lee yang beraksi dalam kategori bawah 56 kilogram.

Stadium Nasional turut menyaksikan satu rekod dunia dicipta peserta Iran, Saleh Farajzadeh dalam acara lempar cakera yang melakukan catatan 39.73m, mengatasi rekod lamanya sendiri 39.12m yang dilakukan di Athens, Greece.

Catatan 15.80s oleh Mohd Hisham juga adalah satu peningkatan buatnya dan pelajar dari Pusat Kemahiran Pemulihan Marang Terengganu yang mengambil kursus kimpalan itu berkata, dia hanya meletakkan sasaran emas selepas melihat lawan yang akan menentangnya.

Sementara itu, Nursyafawati yang mengalami masalah rabun pada mulanya mensasarkan pingat emas dalam acara 100m tetapi gagal melaksanakan misinya apabila mendapat tempat keempat dan tidak meletakkan sasaran emas dalam acara acara lompat jauh berdasarkan rekod lalu yang sering tidak memihak buatnya.

Remaja berusia 17 tahun itu yang sepatutnya mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia mengambil keputusan menangguhkan dahulu peperiksaan itu kerana mahu membantu negara di temasya itu.

"Lain yang saya sasar lain pula yang menang. Saya tidak menyandarkan harapan dalam acara lompat jauh kerana berdasarkan rekod lalu di kejohanan Fespic remaja di Hong Kong pada 2003 saya sekadar mendapat perak,” kata pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Tun Abdul Malik, Kedah itu.

No comments: