Thursday, November 30, 2006

Ning Baizura rai sukan insan kurang upaya

Utusan Malaysia, 30 november 2006

Beberapa penyanyi terkenal termasuk Ning Baizura dan Kelvin Lau akan tampil di pentas persembahan majlis penutup Kejohanan Persekutuan Sukan Kurang Upaya Timur Jauh dan Pasifik Selatan (Fespic) 2006 di Stadium Bolasepak Cheras, Kuala Lumpur, esok.

Majlis anjuran Kementerian Belia dan Sukan Malaysia itu bermula pukul 6 petang hingga 12 malam.

Acara sukan untuk para insan kurang upaya ini telah bermula sejak Sabtu lalu. Majlis perasmiannya telah berlangsung dengan jayanya di Stadium Bolasepak Cheras, Kuala Lumpur.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah merasmikan majlis tersebut yang dihadiri lebih 20,000 orang kurang upaya.

Seramai 410 atlet negara terdiri daripada orang-orang kurang upaya telah tampil menjayakan acara sukan istimewa sepanjang minggu ini termasuk selebriti, Ras Adiba Radzi.

Selain Malaysia, antara negara-negara lain yang turut mewakilkan atlet masing-masing ialah China, Hong Kong, Indonesia, Thailand, Jepun, Korea, Australia, dan Pakistan.

Menariknya pada majlis perasmian tersebut, D`Media & Event Entertainment telah membawa seramai 60 pelajar-pelajar kurang upaya dari Sekolah Menengah Datuk Patinggi Haji Abdul Gapor, Stamping, Kuching, Sarawak untuk tampil mengadakan persembahan tarian kebudayaan.

Sebelum itu, khalayak telah dihiburkan dengan nyanyian lagu tema oleh Liza Hanim. Sementara Too Phat dan Khatijah Ibrahim menghiburkan khalayak menerusi lagu-lagu popular mereka antaranya One Moment In Time, Doa Buat Kekasih, Alhamdulillah dan Malaysia Truly Asia.

No comments: