Thursday, November 16, 2006

Fespic mahu kumpul dana RM1 juta

Berita Harian, 16 november 2006


SEBANYAK RM1 juta menjadi sasaran pada Festival Mengumpul Dana Sukan Orang Kurang Upaya Timur Jauh dan Selatan (Fespic) KL’06 yang membabitkan pelbagai aktviti lasak yang akan bermula pada 25 November ini.

Festival anjuran bersama Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) dan Teamwork International Sdn Bhd itu akan diadakan di Berjaya Times Square untuk acara Rapid Descent yang membabitkan aktiviti abseilling yang diadakan dari 25 hingga 26 November.

Acara Defy Newtons Law yang memerlukan pesertanya melakukan terjunan bungee akan diadakan di satu daripada lokasi mercu tanda Malaysia pada 1 Disember dan adalah pertama kali diadakan di negara ini.

Menerusi program itu, pihak korporat atau individu boleh menaja sebanyak RM5,000 membabitkan satu peserta dan RM15 untuk berkumpulan dengan disertai empat peserta.

Hasil kutipan itu akan disalurkan kepada tabung Fespic dan menambah dana sedia ada sebanyak RM25 juta yang diberikan kerajaan bagi penganjuran temasya itu.

Ketua Pegawai Eksekutif MPM, Datuk Zainal Abu Zarin berkata, festival itu dilakukan bagi mempromosikan temasya Fespic dan mengumpul dana dengan acara sukan lasak itu memandangkan ia mempunyai ramai peminat.

“Kami berharap dapat mengumpul dana sebagai tambahan kepada bajet awal RM25 juta yang diperuntukkan kerajaan.

“Dana tambahan itu bertujuan menampung perbelanjaan dalam menguruskan temasya ini dan ia akan disalurkan kepada jawatankuasa yang terbabit dalam penganjuran kejohanan ini,” katanya.

No comments: