Wednesday, November 29, 2006

Ibu tunggal lumpuh rayu bantuan

Berita Harian, 29 november 2006

KUANTAN: Seorang ibu tunggal yang lumpuh dan cacat pendengaran, Mek Long Abdullah, 65, dari Kampung Batu Hitam, dekat sini, merayu bantuan bulanan dari pihak bertanggungjawab untuk menyara hidupnya kerana dia mendakwa belum menerima bantuan kebajikan ketika ini.

Dia yang tinggal bersama anaknya Mohd Khairy Ali, 26, di sebuah rumah setinggan di kampung itu, hanya bergantung hidup dari pendapatan Khairy RM300 sebulan, sebagai buruh kilang tepung di Pelabuhan Kuantan, sejak suaminya meninggal dunia 15 tahun lalu.

Khairy berkata, ibunya tidak pernah mendapat bantuan tetap secara bulanan seperti yang dinikmati kebanyakan Orang Kurang Upaya (OKU) lain di negeri ini sedangkan ibunya sangat uzur dan hanya berbaring saja setiap hari.

"Ibu juga perlu menjalani rawatan susulan setiap bulan di pusat kesihatan di Beserah untuk merawat kakinya yang pernah terjatuh tahun lalu.

"Jika saya keluar bekerja, ibu akan tinggal bersendirian di rumah, manakala saya akan meminta bantuan jiran berhampiran menjenguknya sepanjang saya tiada di rumah," katanya di sini, semalam.

Khairy berkata, selain masalah kemiskinan menyara hidup, mereka juga mengharapkan bantuan rumah kerana rumah yang didiami ketika ini dibina di atas tanah milik jiran.

"Sudah lebih 50 tahun keluarga kami menumpang di tanah ini atas ihsan jiran kerana arwah ayah gagal mendapatkan bantuan tanah menyebabkan kami terus tinggal menumpang di tanah jiran," katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Beserah, Datuk Faisal Abdullah, berkata permohonan bantuan bulanan RM450 untuk Mek Long akan dikemukakan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

"Mereka juga akan dipertimbangkan untuk wang zakat dari Majlis Agama Islam Pahang (Maip) memandangkan keluarga itu hidup daif di samping bantuan lain untuk ibu tunggal.

"Berhubung masalah tanah, perkara itu akan dikemukakan kepada Menteri Besar Pahang, bagi mempertimbangkan tapak rumah manakala rumah akan dibina secara gotong-royong.

"Mek Long tidak layak ditempatkan di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) kerana dia masih mempunyai anak," katanya.

No comments: