Tuesday, November 28, 2006

Pertunjukan fesyen wanita buta

Berita Harian, 28 november 2006


AHMEDABAD: Sekumpulan model buta mengadakan pertunjukan fesyen yang disifatkan penganjur sebagai yang pertama kali seumpamanya diadakan di India bertujuan mengikis tanggapan stereotaip masyarakat terhadap golongan cacat.

Dengan berpakaian India lebih 30 wanita muda berjalan tanpa bantuan pada satu pertunjukan di Ahmedabad, ibu negeri Gujerat.

“Saya tidak nampak bagaimana diri saya dengan berpakaian baru ini tetapi saya gembira,” kata seorang peserta, Ekta, 23.

“Saya pernah mendengar mengenai pertunjukan fesyen dan pakaian pereka melalui televisyen tetapi tidak pernah mengimpikan berjalan seperti yang dilakukan model,” katanya yang mengenakan sari hijau yang dihiasi labuci.

Penganjur berkata, pertunjukan fesyen berkenaan yang menarik kira-kira 200 penonton adalah yang pertama kali pernah diadakan di India, negara yang mempunyai 22 juta penduduk cacat yang berhadapan dengan diskriminasi dan tidak mendapat hak yang saksama.

“Orang buta tidak dikira sebahagian daripada masyarakat menyebabkan mereka bosan dan terasing daripada kehidupan glamour dan dunia yang menarik,” kata Mukta Dagli dari Pragya Chaksu Sanstha, badan kebajikan bagi mereka yang hilang penglihatan.

“Kami ingin membawa masyarakat buta keluar daripada kehidupan gelap mereka. Sekarang dunia melihat mereka.”

Wanita muda berkenaan mengenakan sendiri pakaian dan solekan mereka dan diberikan latihan selama seminggu bagaimana cara untuk catwalk dan bergaya dengan bantuan koreografer.

“Kami muda, cantik dan harap akan melakukan lebih banyak pertunjukan untuk mendapat keyakinan melawan kehidupan gelap kami,” kata Shweta Kothari, 25. – Reuters


No comments: