Tuesday, November 14, 2006

Laman web cari jodoh

Berita Harian, 14 november 2006


JEDDAH: Satu laman web baru dilancarkan bertujuan membantu penduduk kurang upaya Arab Saudi mencari pasangan hidup secara online dan membuka peluang kepada golongan itu untuk menjalani kehidupan normal.


Laman web itu, www.afrah-khgh.com, berjaya menarik 731 ahli - 550 lelaki dan 181 wanita. Pengguna berdaftar berpeluang menggunakan enjin carian itu untuk mencari pasangan bersesuaian dengan umur, kerakyatan dan status sosial serta fizikal.

Pengurus laman web yang juga pegawai perkahwinan, Abdullah Al-Zahrani, berkata: “Apabila seseorang lelaki menyukai karektor seorang ahli wanita, dia boleh menghantar mesej kepada wanita berkenaan untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

“Jika bersesuaian, lelaki tadi boleh menghubungi saya untuk mendapatkan nombor penjaga sah wanita itu untuk melamarnya secara rasmi.”

Laman web itu sudah berjaya mengatur lebih 30 perkahwinan. – Agensitermasuk menguruskan perkahwinan seorang lelaki muda yang lumpuh sebelah badan dengan wanita sempurna tubuh badan yang dikenalinya menerusi laman web itu.

Pihak yang bertanggungjawab mengendalikan skim itu berkata, laman web itu ialah peralatan untuk golongan kurang upaya bertemu dengan pasangan hidup dan tidak kekal berada dalam keadaan tidak mampu seumur hidup.

Ia, bagaimanapun tidak mengatur atau menerima perkahwinan misyar dan perkhidmatan terhad kepada ahli berdaftar saja.

Di antara kecacatan yang membolehkan seseorang layak menjadi ahli termasuk lumpuh sebelah badan, mengalami masalah penglihatan dan pendengaran, sawan, kecacatan mental, diabetes, tidak subur, kehilangan organ, mati pucuk dan masalah kulit.

Projek mencari jodoh untuk golongan kurang upaya itu bermula tahun lalu tetapi laman web berkenaan cuma dilancarkan musim panas tahun ini.

“Kami membuang pejabat yang kami gunakan untuk menjalankan operasi dari laman web ini kerana ia kini lebih mudah dilayari dan memberi manfaat besar kepada orang ramai,” kata Al-Zahrani. — Agensi

No comments: