Wednesday, November 15, 2006

Badminton risau tanpa Nabila

Utusan Malaysia, 15 november 2006

KUALA LUMPUR – Skuad badminton Malaysia ke Sukan Orang Kurang Upaya Timur Jauh dan Pasifik Selatan (Fespic) KL ’06 mungkin kehilangan pemain wanita tunggalnya, Nabila Ahmat Sharif yang tidak mendapat pelepasan majikan.

Nabila, yang merupakan satu-satunya wanita dalam barisan 29 pemain negara itu masih belum diberi pelepasan untuk menyertai kem nasional oleh majikannya di Kuching, sedangkan temasya akan bermula pada 25 November ini.

Perkembangan terbaru itu nyata meresahkan jurulatih kebangsaan, Abdul Rani Jaafar.

‘‘Saya sudahpun mengemukakan perkara ini kepada pihak tertentu dan harap masalah Nabila dapat diatasi segera kerana kita telah berada pada tahap terakhir latihan pusat,’’ kata Abdul Rani.

Persiapan

Bagaimanapun, katanya, selain masalah yang dihadapi Nabila, persiapan keseluruhan pasukan badminton negara berada pada landasan terbaik dengan fokus sekarang memantapkan stamina serta ketahanan pemain.

Sandaran emas terbaik Malaysia dalam acara lelaki digalas oleh Cheah Liek Hou, Jasmi Tegol dan Suhaili Laiman.

Namun begitu, pemain-pemain negara dijangka menerima cabaran hebat daripada Indonesia, Taiwan dan Hong Kong.

Dalam pada itu, Abdul Rani juga berharap Jasmi akan segera sembuh daripada demam campak yang dialami sejak beberapa hari lalu.

‘‘Jasmi belum sihat sepenuhnya tetapi saya yakin dia akan bersedia apabila saingan bermula pada 23 November ini,’’ kata Abdul Rani.

No comments: