Monday, November 13, 2006

Permata Hati: Implan koklear atasi masalah pendengaran

Berita Harian, 13 november 2006


Sharifah Nur Nabihah jalani pembedahan telinga untuk pasang alat khas ketika usia tiga tahun


KELAHIRAN Sharifah Nur Nabihah Syed Ahmad sebelas tahun lalu, seperti kanak-kanak normal yang lain. Comel dan menceriakan, malah perkembangan carta bayi yang digunakan untuk mengesan sebarang tanda tidak normal adalah negatif.

Pada usia setahun, ibunya, Sharifah Aziza Syed Osman mula mengesan sedikit perubahan pada perkembangan anak bongsunya itu apabila mulutnya tidak ‘bising’ menyebut “ma...ma” seperti abangnya dulu Syed Mohd Hafiz pada usia sedemikian.

Dalam hatinya terdetik, mungkinkah anak itu mengalami kecacatan pendengaran, tetapi menyusuri keturunan keluarga, kedua-dua pihaknya mahupun suami, tiada seorang berhadapan masalah sedemikian.

“Rakan saya menyarankan supaya membunyikan hon atau mengetuk tin di belakang atau sebelahnya untuk melihat sebarang reaksi ataupun tidak. Saya lakukan perkara sedemikian dan memang tiada tindakan. Dia seperti tidak mendengar apa-apa.

“Saya seterusnya merujuk kepada pakar kanak-kanak di sebuah klinik di Sungai Petani, dan doktor menyatakan memang ada sesetengah kanak-kanak menghadapi perkembangan yang agak lambat. Penerangan itu memberikan saya sedikit kegembiraan, tetapi perasaan itu tidak tahan lama.

“Pada usia setahun dua bulan saya ke klinik pakar telinga, hidung dan tekak di Alor Star untuk membuat pemeriksaan, memastikan apa sebenarnya yang berlaku kepada Nabihah. Seminggu selepas itu apabila keputusan diperoleh, memang benar Nabihah mengalami kecacatan pendengaran yang kekal dan saya perlu melakukan sesuatu untuk membantunya,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Nabihah di sebelahnya, tersenyum sambil sesekali sekala membisik ‘malu lah ma’ dengan manja mendengar ibunya bercerita mengenai dirinya itu.

Bekerja keras mencari penawar mengubati kekurangan anaknya itu, hanya Allah tempat mengadu. Berita menggembirakan sampai ke telinganya apabila dikhabarkan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) ada menyediakan rawatan implan koklear dan Nabihah atas sokongan keluarga merestui pembedahan berkenaan.

“Bukan mudah untuk saya membuat keputusan. Wang satu hal, masa depan juga hal yang lain. Walaupun majikan ada menyediakan tanggungan perubatan untuk anak, sayangnya rawatan berkenaan tidak termasuk dalam pembiayaan kerana dianggap sebagai rawatan kosmetik.

“Bagaimanapun atas sumbangan sanak saudara, akhirnya pada usia tiga setengah tahun, ia berjaya direalisasikan dan bermula saat itu episod kehidupan barunya bermula. Walaupun berusia tiga tahun, perkembangan pertuturan seperti anak berusia setahun.

“Berulang dari Kedah ke Kuala Lumpur untuk membawanya ke kelas pertuturan antara perkara yang perlu saya lakukan tanpa culas hingga ke hari ini. Memikirkan kepentingannya, akhirnya saya mengambil keputusan untuk ‘berhijrah’ ke ibu kota tidak lama selepas itu,” katanya.

Hakikatnya, hari ini bukan seperti dulu lagi. Mendung di hati Sharifah Aziza berarak pergi dan sinar bahagia menanti setiap kali permata hati menunjukkan perkembangan positif seperti rakan sebaya yang lain. Marah, merajuk, mahupun gembira, sudah menjadi perkara biasa yang sering kali ‘ditunggu-tunggu’ olehnya.

Nabihah, murid Tahun Empat Sekolah Kebangsaan Seksyen 9, Shah Alam semakin seronok melalui hari mendatang. Bersama kebolehan seni, melukis, Sharifah Aziza berkata, anaknya banyak menghabiskan masa lapang dengan melukis dan berenang.

“Setiap minggu saya akan membeli buku lukisan kerana dia gemar melukis, khususnya yang berkaitan dengan haiwan dan bunga.

Katanya, seronok sebab lukisan dapat melahirkan kepuasan dan ketenangan.

“Untuk menjaga kanak-kanak seperti ini, doktor menyatakan keluarga perlu selalu berborak dengannya untuk memperkayakan perbendaharaan kata apatah lagi dia hidup umpama ‘mesin’ kerana alat yang dibawa bersamanya itu akan diset atau dipertingkatkan berdasarkan perkembangan pertuturannya itu.

“Kebolehan menyanyi, menjawab telefon dan sebagainya mampu dilakukan, dengan kata lain beliau memang seperti kanak-kanak biasa. Bagaimanapun, kecacatan itu memang kekal dan bergantung sepanjang hidup dengan alat berkenaan, cuma waktu tidur saja tidak perlu pakai.

“Ketika kecil dulu beliau ada menggunakan alat bantuan pendengaran, tetapi dia tidak selesa dan selalu ingin mencabutnya. Bagaimanapun dia kelihatan senang dengan alat ini. Pernah juga dia merungut ‘macam-macamlah mak ni’, tetapi hari ini sudah menjadi sesuatu kebiasaan baginya,” katanya yang menyatakan alat berkenaan mudah dikendalikan, bagaimanapun memerlukan empat bateri bersiaz AA setiap hari.

Sementara itu, Nabihah yang kelihatan ceria, tetapi malu apabila diambil gambar berkata, apa dilalui hari ini semua menyeronokkan, dan berharap masa depan bakal dilalui juga seronok seperti sebelum ini.

“Kawan dan guru sekolah, termasuk Noreha Hashim selalu memberikan sokongan kepada setiap perkara yang saya lakukan. Semua perkara saya boleh sebut dan faham kecuali panggilan ayah,” katanya mengakhiri perbualan kerana perpisahan antara ibu bapanya terjadi sebelum beliau mengenal bapanya dan mampu ‘mendengar’ seperti hari ini.

Bagaimanapun Sharifah Aziza berkata, ibu bapa yang mempunyai anak sebegini perlu segera mendapatkan rawatan kerana pembedahan implan koklear tidak boleh dilakukan selepas kanak-kanak berkenaan berusia lebih lima tahun.

“Sokongan keluarga perlu kerana anak ini memerlukan perhatian yang lebih. Saya bernasib baik kerana ketentuan Allah memberikan saya kekuatan untuk melalui cabaran hari ini dengan lebih tenang dan yakin walaupun tanpa suami di sisi,” katanya.

No comments: