Tuesday, November 14, 2006

Larian Obor Fespic masuk fasa terakhir

Utusan Malaysia, 14 november 2006

ATLET orang kurang upaya negara ke Fespic KL ‘06, diketuai oleh M. Mariapan membawa obor temasya itu sempena Larian Misi Obor di Lebuh Raya Persekutuan, Kuala Lumpur, semalam. – Gambar AZMAN GHANI.

KUALA LUMPUR – Larian Obor Sukan Kurang Upaya Pasifik Selatan dan Timur Jauh (Fespic) Kuala Lumpur (KL ‘06) memasuki fasa terakhirnya apabila melintasi sempadan Selangor, semalam untuk diteruskan ke kawasan ibu kota pula.

Larian yang bermula di Petaling Jaya dan berakhir di Kota Darul Ehsan itu, bakal menjelajahi 11 kawasan Parlimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum berakhir di Dataran Merdeka pada 23 November.

Seramai 200 peserta membawa obor Fespic itu ke Parlimen Seputeh dengan diketuai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Selangor, Datuk Ahmad Kuris Mohd Nor serta 300 pelari termasuk orang kurang upaya (OKU) yang juga peserta negara.

Pengarah Belia dan Sukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Aziz Hamid yang mewakili Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ruslin Hassan, menyambut obor yang turut disaksikan Ketua Pegawai Eksekutif Fespic KL’ 06, Datuk Zainal Abu Zarin.

Larian Obor ini telah menjelajahi seluruh negara sejak 7 Mei lalu di Labuan manakala larian peringkat antarabangsa bermula di China pada 20 Oktober lalu yang membabitkan laluan sejauh 6,000 kilometer.

Kata Zainal yang juga Pemangku Presiden Majlis Paralimpik Malaysia, “kami berjaya mencapai matlamat untuk mempromosikan KL ‘06 di seluruh Malaysia dan berharap masyarakat akan turut memberi sokongan.

“Larian ini juga bertujuan menyedarkan masyarakat tentang inspirasi, kesungguhan dan keazaman OKU untuk bersaing dalam acara sukan di peringkat antarabangsa,” katanya.

Fespic yang merangkumi 16 jenis sukan akan bermula pada 25 November hingga 1 Disember dengan 47 negara telah mengesahkan penyertaan mereka.

No comments: