Tuesday, November 28, 2006

Ganjaran RM80,000 pemenang emas Fespic

Utusan Malaysia, 28 november 2006

KUALA LUMPUR – Pemenang pingat emas Malaysia pada Sukan Fespic KL’06 berpeluang menerima ganjaran RM80,000 di bawah skim insentif kerajaan, demikian janji Menteri Belia dan Sukan, Datuk Azalina Othman Said di sini semalam.

Azalina yang ditemui di Stadium Nasional di Bukit Jalil bagi menyaksikan acara olahraga Sukan Fespic berkata, atlet kurang upaya akan menerima ganjaran yang sama seperti pemenang emas sukan orang normal.

“Tiada diskriminasi kerana kerajaan telah memutuskan bahawa Sukan Fespic mempunyai taraf yang sama seperti Sukan Asia dan kerana itu semua insentif di bawah Sukan Asia akan digunapakai.

“Tiada kekeliruan tentang insentif, melainkan perlu ada sekurang-kurangnya empat peserta bagi acara individu dan empat negara bagi acara berpasukan untuk layak menerima insentif itu.

“Ini kerana atlet kurang upaya telah membanggakan negara. Mereka layak menerima ganjaran itu,” kata Azalina.

Beliau turut menyampaikan pingat kepada atlet yang berasal dari Kedah Nursyafawati Arshukri, yang menang acara 400m wanita kategori T12 (Cacat Penglihatan).

Pingat semalam merupakan yang kedua bagi Nursyafawati pada temasya sukan ini setelah memenangi acara lompat jauh dalam kategori yang sama semalam.

Di bawah skim Insentif Majlis Sukan Negara (MSN) bagi Sukan Asia, bagi acara individu, pingat emas bernilai RM80,000, perak RM40,000 dan gangsa RM20,000.

Bagi acara berpasukan pula, pasukan yang lebih lima anggota, pemenang emas akan menerima RM120,000, perak (RM40,000) dan gangsa RM20,000 manakala bagi pasukan kurang daripada lima anggota, emas bernilai RM15,000 bagi setiap anggota pasukan, RM8,000 bagi perak dan RM4,000 gangsa.

Azalina juga memuji kontinjen Malaysia kerana telah memenangi 15 pingat emas sehingga kini mengatasi sasaran awal 10 emas.

“Ia membuktikan (emas yang dimenangi) bahawa usaha MSN menerapkan sains sukan bagi membantu atlet kurang upaya dalam latihan dan persediaan mereka, membuahkan hasil.

“MSN telah melabur RM6 juta untuk menyediakan atlet bagi sukan ini dan ia juga antara rancangan jangka panjang kementerian untuk membantu meningkatkan standard atlet kurang upaya Malaysia,” katanya.

– Bernama

No comments: