Friday, November 10, 2006

9 pingat emas realistik – Azalina

Utusan Malaysia, 10 november 2006

AZALINA Othman Said (kiri) cuba berlawan pedang atas kerusi roda dengan Sharon Lim semasa membuat tinjauan persiapan atlet negara ke Sukan Fespic KL ’06 di Bangi, Selangor, semalam. – Bernama.

KUALA LUMPUR - Menteri Belia dan Sukan, Datuk Azalina Othman Said menyifatkan sasaran Majlis Sukan Negara (MSN) bahawa kontinjen negara dapat memenangi sembilan pingat emas di Sukan Asia Doha pada 1 hingga 15 Disember ini sebagai realistik.

“Kalau dibandingkan dengan sasaran yang diletakkan oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM) iaitu antara lima hingga lapan pingat emas, sasaran sembilan pingat emas ini saya lihat sebagai realistik.

“Saya juga tidak boleh menilai jumlah pingat emas yang disasarkan itu sehinggalah Sukan Asia Doha berakhir,” katanya kepada pemberita selepas melawat atlet negara membuat persediaan menghadapi Sukan Timur Jauh dan Pasifik Selatan (FESPIC) KL’06 di Bangi, dekat sini, semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai pengumuman sasaran jumlah pungutan pingat emas di Sukan Asia Doha oleh Ketua Pengarah MSN, Datuk Dr. Ramlan Abdul Aziz, kelmarin.

Azalina berkata, sasaran MOM adalah berdasarkan kepada maklumat balas yang diterima daripada persatuan sukan yang terlibat, sebaliknya jangkaan MSN pula berdasarkan kepada prestasi semasa atlet berkenaan.

Dr. Ramlan berkata, sembilan pingat emas itu dijangka diperoleh daripada tujuh jenis sukan iaitu masing-masing dua pingat emas dari acara skuasy dan boling, manakala bina badan, karate, berbasikal, perahu layar dan wusyu dijangka menyumbang masing-masing satu pingat emas.

Selain sembilan pingat emas, MSN turut menjangkakan kontinjen negara bakal membawa pulang 12 pingat perak dan 19 gangsa.

Pada Sukan Asia Doha, Malaysia akan menghantar 231 atlet untuk bertanding dalam 23 daripada 39 acara yang ditawarkan oleh tuan rumah.

Pencapaian terbaik Malaysia dalam sejarah Sukan Asia ialah pada temasya di Bangkok pada 1966 dengan mendapat tujuh emas manakala di Busan, Korea Selatan empat tahun lepas, kontinjen negara memperoleh enam emas.

– Bernama

No comments: