Monday, November 27, 2006

China buktikan terlalu hebat

Utusan Malaysia, 27 november 2006

Saleh Farajzadeh gembira meraikan kejayaannya memenangi pingat emas dengan memperbaharui rekod dunia Sukan Fespic KL’06 bagi Orang Kurang Upaya (OKU) di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Kuala Lumpur, semalam. – Gambar MOHD. NAZUDEEN MAHMUD.

KUALA LUMPUR - China menguasai kutipan pingat emas apabila menguasai acara olahraga, renang dan judo pada hari kedua Sukan Timur Jauh dan Pasifik Selatan (Fespic) ke-9 di sini, semalam.

Dengan memenangi 17 pingat emas bagi acara olahraga, sembilan emas di kolam renang dan tiga lagi menerusi acara judo, pasukan gergasi Asia itu dijangka meneruskan penguasaan mereka pada temasya ini.

Korea Selatan pula sempat ‘mencuri’ tiga pingat emas menerusi acara menembak dengan Hong Kong meraih dua pingat emas acara lawan pedang.

Iran pula meraih satu pingat emas dalam setiap acara lumba basikal, powerlifting dengan satu pingat emas bersama rekod dunia acara melempar cakera menerusi Saleh Farajzadeh dengan catatan 39.73 meter.

Malaysia selaku tuan rumah, turut menyerlah apabila meraih empat pingat emas acara olahraga di Stadium Nasional, Bukit Jalil, semalam.

Dua pingat emas awal diperoleh menerusi Noor Hidayah Ibrahim dan Nursyawati Ashukri bagi acara lompat jauh kategori F11 dan F13.

Noorhidayah memenangi kategorinya dengan lompatan sejauh 3.39m sementara Nusyawati dengan jarak 3.91m.

Bagaimanapun pingat yang dimenangi oleh Noor Hidayah tidak dimasukkan dalam pungutan pingat keseluruhan Malaysia selepas dua atlet, Senikula Ruci dari Fiji dan Uyen Phoung dari Vietnam menarik diri.

Noor Hidayah turut memenangi gangsa dalam acara 100m wanita kategori T11.

Dua lagi pingat emas Malaysia diperoleh menerusi Jayapriya Raj Indiran dan Mohd. Hisyam menerusi acara 400m wanita kategori T37 dan 100m lelaki kategori T43.

Jayapriya memenangi acaranya dengan mencatat masa 1:37.69s sementara Mohd. Hisyam dengan masa 15.80s.

Selain empat pingat ema, Malaysia turut merangkul lapan perak dan enam gangsa di gelanggang olahraga.

Sementara itu, Mohd Hisyam berkata dia memang yakin akan memenangi acara 100m itu berdasarkan prestasi semasanya.

Atlet berusia 18 tahun berkata, kemenangan yang dicatatnya pada kali ini memberikannya lebih semangat untuk mengharumkan nama negara pada kejohanan akan datang.

Bagi Jayapriya, kemenangannya dalam acara 400m adalah diluar dugaan kerana dia hanya meletakkan sasaran untuk memenangi pingat emas acara 100m.

‘‘Saya hanya menang gangsa acara 100m tetapi pingat emas 400m ini sekali gus menebus kekecewaan itu,’’ katanya.

No comments: