Thursday, November 23, 2006

APC penentu hala tuju atlet OKU

Utusan Malaysia, 23 november 2006

KUALA LUMPUR – Jawatankuasa Paralimpik Asia (APC) yang bakal dibentuk perlu memikul tanggungjawab yang lebih besar bagi memastikan perpaduan semua negara anggota dan bergerak maju.

Presiden Majlis Paralimpik Asia (MPA), Datuk Zainal Abu Zarin berkata, APC yang bakal dibentuk berikutan pembubaran Persekutuan Fespic dan MPA perlu menjana idea baru dan melakukan pembaharuan bagi kepentingan bersama semua anggota.

‘‘Sebagai pemimpin sukan di negara masing-masing, anda (perwakilan) perlu memikul tanggungjawab besar bagi melihat pergerakan ini dan sukan orang kurang upaya berada di landasan yang betul,’’ katanya pada perasmian Kongres Sukan Fespic-APC di Seri Kembangan dekat sini, semalam.

“APC dibentuk untuk mewujudkan kesedaran dan menonjolkan kepentingan menggalakkan sukan orang kurang upaya di negara masing-masing.

‘‘Kita perlu mengikuti perkembangan semasa dan oleh itu perlu menjana idea-idea baru,’’ katanya.

Persekutuan Fespic dan MPA akan dibubarkan Isnin ini, sekaligus membuka jalan ke arah pembentukan APC yang akan mengadakan perhimpunan agung pertama pada Selasa ini.

Selepas pembubaran itu, struktur baru APC akan hanya disertai oleh wakil dari semua negara Asia.

Sementara itu, kongres dua hari itu sempena Sukan Orang Kurang Upaya Timur Jauh dan Pasifik Selatan (Fespic) Kesembilan (KL’06) dihadiri oleh 150 peserta dari 27 negara.

Sukan Fespic selama tujuh hari mulai Sabtu ini, bertema “Mengatasi Cabaran, Membangkitkan Semangat Yang Lain,” merupakan temasya sukan terakhir yang dianjur oleh Persekutuan Fespic dan MPA.

Kongres itu menghimpunkan pakar daripada pelbagai bidang dalam sukan seperti pihak berkuasa, saintis dan pengurus sukan bagi membincangkan isu-isu dan peluang berkaitan dengan sukan orang kurang upaya dan masa depan pergerakan paralimpik serantau.

– Bernama

No comments: