Friday, November 10, 2006

Jururawat kudung kena tetak suami

Berita Harian, 10 november 2006


Lelaki bawa isteri cedera parah untuk rawatan


KUALA LUMPUR: Seorang jururawat putus tangan kiri dan dua jari tangan kanan akibat ditetak beberapa kali dengan parang oleh suaminya ketika pertengkaran di rumah mereka di Jalan Klang Lama, di sini, Isnin lalu.

Kejadian ngeri itu berlaku kira-kira jam 5 petang ketika V Mageswary, 33, baru pulang dari rumah adik iparnya selepas mangsa keluar rumah ketika mereka bertengkar kali pertama kira-kira jam 12 tengah hari.

Ketika itu, suaminya, 32, memasuki rumah dan terus menyerang mangsa menggunakan parang menyebabkan Mageswary terpaksa mempertahankan diri dengan kedua-dua belah tangan bagi mengelakkan tetakan itu terkena kepala.

Beliau yang ditemui di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) berkata, tetakan pertama tepat mengenai pergelangan tangan kiri menyebabkan ia putus dan jatuh di lantai. Serangan bertalu-talu itu juga menyebabkan jari kanannya terputus.

“Hanya itu (tangan) saja senjata saya untuk mempertahankan diri. Saya bimbang parang itu terkena kepala kerana mungkin akibatnya lagi teruk.

“Tetapi dia juga tetap menetak leher, belakang, kepala dan kaki saya. Walaupun tangan saya sudah terputus, saya masih sedar. Melihat keadaan saya terlalu parah, suami membawa ke Hospital Assunta untuk menerima rawatan,” katanya.

Mangsa yang bekerja di hospital swasta sejak 10 tahun lalu kemudian dirujuk ke PPUM selepas mengalami kecederaan parah dan menyambung semula tangan kirinya yang terputus.

Difahamkan, satu jari tangan kanannya gagal disambung dan mungkin menghadapi risiko kecacatan kekal.

Pasangan suami isteri itu berkahwin sejak enam tahun lalu dan mangsa mendakwa sering dipukul suami sejak beberapa bulan lalu terutama ketika berlaku pertengkaran. Mereka dikurniakan dua anak iaitu seorang lelaki berusia lima tahun dan perempuan tiga tahun, tetapi ketika kejadian anak mereka tiada di rumah.

Sehubungan itu, Mageswary, dikatakan sudah serik untuk tinggal bersama suaminya dan menolak kemungkinan akan kembali bersama suami selepas pulih.

“Ini satu pengalaman menakutkan. Hati saya berat untuk kembali (tinggal bersama suami),” katanya.

Berikutan kejadian itu, abang mangsa membuat laporan polis di Balai Polis Petaling Jaya dan suaminya masih menghilangkan diri selepas menghantarnya ke hospital.

No comments: