Tuesday, November 28, 2006

Malaysia lepasi sasaran 10 emas

Utusan Malaysia, 28 november 2006

PERENANG Malaysia, Julius Jaranding dan Fraidden Dawan (kanan) menayangkan pingat emas dan perak mereka dalam acara 400m gaya bebas Fespic KL ‘06 di Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil, semalam. – Bernama.

KUALA LUMPUR – Malaysia mempamerkan aksi di luar dugaan apabila berjaya melepasi sasaran awal 10 pingat emas dengan mengutip 17 emas ketika temasya Sukan Fespic KL’06 masuk hari ketiga, semalam.

Pingat-pingat emas yang disumbangkan oleh atlet Malaysia adalah menerusi acara olahraga, boling padang, angkat berat dan renang.

Boling padang menyumbang dua pingat emas dalam acara berpasangan bagi kategori B6 wanita dan lelaki menerusi Rattna Aizah Mohd Idris/Suraya Hamzani dan Shahidon Hanafiah/Murat Man.

Setakat ini, boling padang menyumbang enam pingat emas apabila satu pingat emas diperoleh pada hari pembukaan manakala tiga lagi pada hari kelmarin.

Bagi Malaysia, ia hari yang boleh dikatakan amat baik kerana berjaya melepasi sasaran 10 pingat emas, menamatkan saingan hari ini dengan 17 emas dengan masih ada empat hari lagi untuk menambah pungutan pingat.

Pencapaian Malaysia bagaimanapun tidak mampu menyaingi kehebatan China yang terus unggul mendominasi temasya ini untuk muncul juara buat kali keenam berturut-turut.

Namun begitu pencapaian atlet Malaysia berjaya melepasi sasaran awal 10 pingat emas yang disasarkan sebelum temasya berlangsung apabila meraih 17 pingat emas untuk berada di tempat keempat di belakang China, Thailand dan Iran.

Penguasaan China berterusan untuk dinobatkan selaku juara kali ini apabila mereka meraih 84 emas, 29 perak dan 13 gangsa meninggalkan saingan terdekat Thailand di tempat kedua dengan perbezaan 63 emas.

Thailand kekal di tangga kedua dengan mengumpul 21 emas, 16 perak dan 28 pingat gangsa.

Iran di tempat ketiga dengan 19 emas, 19 perak dan lapan gangsa manakala tuan rumah Malaysia keempat dengan 17 emas, 19 perak dan 25 gangsa.

Sementara itu, di sebalik kecemerlangan atlet China, pentas saingan menyaksikan dua rekod dunia dicipta dan satu catatan menyamai rekod ketika China muncul sebagai pendahulu yang sukar digugat kedudukannya oleh 46 negara lain.

Atlet China Zeng Baozhu memecahkan rekod dunia yang dipegangnya dalam acara melempar cakera kategori F42 Ambulant dengan jarak 31.60m bagi memperbaiki jarak 31.19m yang dilakukan di Sukan Paralimpik Athens 2004.

Ketika beliau menguasai acara itu di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini, rakan senegara Li Rui Fang menyamai rekod dunia dalam acara powerlifting dengan melakukan angkatan seberat 160kg di Stadium Badminton Kuala Lumpur di Cheras di sini.

Selain itu, atlet negara jiran Krunggget Pichet dari Thailand pula melakar nama dalam buku rekod dunia dengan catatan sensasi 14.76s dalam larian pecut 100m kerusi roda.

No comments: