Wednesday, November 29, 2006

Kesal sambutan Fespic hambar

Berita harian, 29 november 2006

SAYA dapati sambutan orang ramai terhadap Sukan Orang Kurang Upaya Timur Jauh dan Pasifik Selatan (Fespic) 2006 begitu hambar. Sambutan dan sokongan masyarakat Malaysia yang kononnya terkenal dengan sifat prihatin terhadap Orang Kurang Upaya (OKU) ternyata meleset berdasarkan sambutan dingin dalam setiap acara yang dipertandingkan terutama acara olahraga yang berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Berdasarkan publisiti yang diberikan oleh media sebelum kejohanan bermula, saya jangka Sukan Fespic kesembilan kali ini sudah tentu akan menerima sambutan hebat penonton tempatan.

Tetapi apa yang berlaku selepas hari keempat, hampir kesemua acara mendapat sambutan amat dingin dan memalukan.

Saya berpendapat rekod kejohanan atau bintang sukan terkenal tidak harus menjadi taruhan, sebaliknya semangat waja, kegigihan dan keupayaan mengatasi rintangan fizikal diri sepatutnya menjadi contoh dan teladan buat kita warga yang sempurna tubuh badan.

Saya juga tertanya-tanya ke manakah menghilangnya sokongan pelajar sekolah yang sedang bercuti. Adakah kesemuanya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)? Ke manakah beribu-ribu bekas pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang dikatakan semakin patriotik?

Mengapakah Putera Umno tidak mengerahkan beratus-ratus ribu ahlinya menyaksikan acara sukan ini? Adakah semua terbabit dalam usaha menjinakkan mat rempit?MAT DERIH,

Kampung Gajah, Perak.

No comments: