Wednesday, November 29, 2006

Penuntut UKM tangguh pengajian untuk sara keluarga

Berita harian, 29 november 2006


GUA MUSANG: Seorang penuntut Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) terpaksa berkorban, menangguhkan pengajian semata-mata untuk bekerja menyara keluarga serta mengubati bapa dan adik perempuannya yang sakit.

Anak sulung kepada lapan beradik, Zaini Mat Zain, 25, berkata dia tiada pilihan kerana tidak mahu menyusahkan ibunya, Siti Hawa Yusof, 43, apabila keluarga mereka ditimpa nasib malang itu.

Beliau berkata, bapanya, Mat Zain Mamat, 49, pula mengalami masalah penglihatan kabur sehingga sukar melakukan sebarang pekerjaan kerana tahap kelihatan yang terhad.

"Adik saya, Noruhidayat, 17, yang sepatutnya menduduki peperiksaan SPM tahun ini, diserang penyakit misteri sejak Mei lalu apabila hilang kemampuan mengurus diri secara tiba-tiba.

"Sejak Mei lalu, secara tiba-tiba dia tidak boleh bercakap dan berjalan, makan pun terpaksa disuap. Dia sudah dirujuk ke hospital, tetapi doktor kata dia tiada sebarang penyakit. Itu yang membuatkan kami lebih risau.

"Sedih melihat keadaan dirinya ketika ini, sedangkan selama ini dia juga anak harapan keluarga kerana pencapaian baik dalam persekolahan sejak sekolah rendah," katanya

Beliau memberitahu demikian ketika ditemui di rumah keluarganya dekat Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Paloh Satu di sini, baru-baru ini.

Zaini berkata, enam lagi adiknya masih lagi di bangku sekolah menyebabkan ibu mereka terpaksa bekerja sendirian di ladang bagi menyara keluarga.

"Keadaan itu menyebabkan, saya tiada pilihan selain menangguh pengajian di UKM, memang sayang peluang melanjutkan pelajaran yang menjadi cita-cita selama ini, tetapi kesihatan keluarga penting.

"Memanglah berat untuk saya menangguhkan pengajian, tetapi saya tidak rela melihat adik dan bapa sakit terlantar sakit tanpa sebarang usaha membantu mereka," katanya.

Beliau berkata, ketika ini dia bekerja sebagai operator pengeluaran kilang di Selangor dengan pendapatan kira-kira RM600 sebulan, membolehkan dia meringankan sedikit beban ibunya menyara keluarga sambil mengubati adik dan ayahnya.

Katanya, dia kini merayu kepada mana-mana pihak yang bersimpati untuk tampil membantu meringankan keluarganya dalam usaha menyembuhkan masa kesihatan adik serta penglihatan bapanya.

No comments: