Wednesday, November 22, 2006

Tiong Lai tiup semangat atlet OKU

Utusan Malaysia, 22 november 2006

MALAYSIA BOLEH... Liow Tiong Lai (tengah) bersama para pegawai dan atlet paralimpik pada majlis penyerahan Jalur Gemilang di Bukit Jalil, semalam. – Bernama.

KUALA LUMPUR – Atlet Orang Kurang Upaya (OKU) perlu menganggap diri mereka sebagai juara bagi memastikan sasaran menduduki tempat ke-10 dan mengutip 100 pingat akan tercapai pada Kejohanan Sukan Paralimpik Pasifik dan Timur Jauh (Fespic) dari 25 November hingga 1 Disember ini

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Liow Tiong Lai berkata, para atlet OKU yang diberi jolokan ‘Wira Negara’ juga perlu menjadikan kejohanan ini sebagai satu lagi cabaran yang perlu ditempuhi dalam kehidupan bagi memastikan kejayaan gilang-gemilang dicapai.

‘‘Kita janganlah gentar kerana inilah masanya untuk tunjukkan kebolehan sebenar dengan memberikan persembahan pada tahap tertinggi ketika berada di dalam gelanggang.

‘‘Sukan ini adalah kebanggaan negara dan segala bantuan akan diberikan bagi memastikan semangat atlet terus berkobar-kobar.

‘‘Sokongan padu yang diterima nanti mampu menjadi inspirasi kepada mereka untuk merealisasikan sasaran pingat tersebut,’’ katanya pada majlis penyerahan Jalur Gemilang kepada Chef de Misson skuad Wira Negara, Prof. Datuk Dr. Ismail Salleh di sini, semalam.

Pada temasya kelapan di Busan, Korea Selatan empat tahun lalu, Malaysia pulang dengan 65 pingat daripada 12 acara yang disertai dan menduduki tempat ke-18 keseluruhan.

Turut berlangsung ialah majlis penajaan antara Majlis Paralimpik Malaysia dan Materskill College of Nursing yang akan membekalkan 500 orang pakar fisioterapi, jururawat dan pembantu perubatan sepanjang kejohanan berlangsung.

Masterskill juga akan menghantar 1000 tukang sorak bagi menaikkan semangat atlet OKU yang akan bertanding.

Sementara itu, Chef de Misson skuad Wira Negara, Prof. Datuk Dr. Ismail Salleh berkata, tiada yang lebih berharga dan mengharukan bagi atlet OKU apabila mengetahui rakyat menghargai dan memberi sokongan padu terhadap perjuangan mereka.

Katanya, semua atlet sudah bersiap sedia untuk bertanding dan mempunyai semangat yang tinggi bagi mengharumkan nama negara.

‘‘Dari segi persediaan, semua sudah bersedia. Cuma, kami mengharapkan sokongan rakyat kerana dengan sokongan kelak, kontijen ini mampu memberikan keputusan yang lebih baik,’’ katanya.

Ketua kontijen atlet OKU, Bajury Ladis turut mengharapkan sokongan rakyat mampu merealisasikan hasratnya untuk memenangi pingat.

Dia yang akan bertanding dalam acara 100 dan 200m menjangkakan saingan datangnya dari pelari negara China.

‘‘Saya tidak janji akan membawa pulang pingat emas kerana pelari China merupakan yang kedua terbaik dunia.

‘‘Tetapi, jika melihatkan catatan peribadi iaitu 16.70s (100m) dan 36.56s (200 m), saya yakin mampu membawa pulang sekurang-kurangnya satu pingat, tidak kira apa pun warnanya’’ katanya.

No comments: