Tuesday, October 31, 2006

Pengetua didakwa enggan bantu pindah kelas

Harian Metro, 30 oktober 2006

GEORGETOWN: Seorang ibu tidak menyangka demam yang dihidapi anak gadisnya selama beberapa hari ketika berusia empat tahun merubah kehidupan mereka buat selamanya apabila disahkan mengidap penyakit Muscular Dystrophly (AR).

Sharifah Esah Syed Osman, 49, dari Kampung Batu Uban, Gelugor di sini, berkata doktor mengesahkan anaknya, Noor Zaleha Selamat, 13, mengalami lemah pada otot kaki dan tangan.

Menurutnya, anak kedua daripada empat beradik itu tidak boleh berjalan dan setiap pergerakan perlu didukung selain pergi ke sekolah terpaksa menggunakan kerusi roda.

Katanya, masalah itu semakin menyulitkan apabila anaknya mula belajar di tingkatan satu, Sekolah Menengah Sungai Nibong kelasnya berada di tingkat satu.

“Sebagai ibu, saya terpaksa mendukungnya ke tingkat atas dan meninggalkannya untuk menggunakan kerusi roda sebelum masuk ke dalam kelas.

“Pernah saya hampir terjatuh ketika mendukungnya kerana badannya agak besar selain mengalami sakit kaki dan belakang badan hingga terpaksa berminggu-minggu menanggung kesakitan,” katanya ketika ditemui, semalam.

Sharifah Esah berkata, akibat kesakitan pada kakinya, Noor Zaleha tidak pergi ke sekolah kerana tiada orang hendak menghantarnya kerana suaminya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan tiada peluang untuk membantu.

Menurutnya, kehidupannya agak sederhana dengan pendapatan suami sekitar RM475 sebulan tidak termasuk kerja lebih masa dan membesarkan empat anak berusia antara sembilan hingga 16 tahun.

Katanya, masalah yang dihadapi itu pernah dilaporkan kepada pihak sekolah untuk meminta bantuan memindahkan kelas anaknya ke tingkat bawah bagi memudahkan pergerakannya.

“Saya kasihan kerana anak saya ingin belajar tetapi pihak sekolah enggan membantu sebaliknya pengetua memberitahu Noor Zaleha perlu dipindahkan ke sekolah lain sekiranya ingin kelas di bahagian bawah.

“Sebagai ibu, sikap pengetua sekolah itu amat mengecewakan kami,” katanya.

Sharifah Esah berkata, kesukaran untuk ke bilik air menyebabkan anaknya membuang air kecil di dalam kain.

Katanya, aduan pernah dibuat ke Pejabat Pelajaran Daerah beberapa kali dan Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Timur Laut pada Disember tahun lalu, tetapi tiada tindakan.

“Saya sendiri tidak pasti sampai bilakah masalah ini akan terus dihadapi kerana sudah hampir putus asa kerana dibiarkan terkapai-kapai tanpa bantuan,” katanya.

No comments: