Tuesday, October 10, 2006

Pesakit mental perlu rawatan rapi

Berita harian, 10 oktober 2006

MASYARAKAT khususnya ahli keluarga harus membantu pesakit mental untuk pulih dengan menghantarnya mendapatkan rawatan segera kerana membiarkan pesakit berkenaan bererti merosakkan masa depannya.

Presiden Persatuan Psikiatrik, Prof Dr Mohamad Hussain Habil, berkata realiti yang menyakitkan apabila pesakit mental dianggap bukan ‘isu istimewa’ untuk diberikan perhatian, menjadikan usaha membantu mereka kurang berkesan.

“Saya katakan sedemikian kerana lihat saja kepada bajet diperuntukkan oleh kerajaan amat kecil, malah tidak berbeza jumlahnya sejak puluhan tahun yang lalu andai dibandingkan dengan penyakit lain, sedangkan harga ubat semakin meningkat dan penyelenggaraan semakin kompleks.

“Pendekatan yang diberikan terhadap pesakit ini menjadikan pesakit sendiri tidak mahu datang mendapatkan rawatan. Terkurung dalam persekitaran yang tidak memberangsangkan menjadikan tidak ramai yang ingin mendapatkan rawatan atau menghantar saudara mara mendapatkan rawatan.

“Saya fikir sudah sampai Malaysia mempunyai sebuah jabatan seperti kecemasan, yang mana andai seseorang itu bermasalah dirujuk ke bahagian ini. Stigma dan layanan pesakit mental dikenal pasti menghalang mereka mendapatkan rawatan. Selalunya fikiran mereka bercelaru saja dan inginkan perhatian dan nasihat, bukan disumbat terus ke wad sakit mental,” katanya yang menyatakan hingga hari ini hanya satu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ‘mendengar’ luahan individu tertekan seperti Befrienders.

Prof Habil berkata, sudah sampai masanya masyarakat memberikan perhatian serius terhadap pesakit mental dengan memberikan rawatan mengikut pendekatan yang lebih lembut dan tersusun.

Menyedari golongan dewasa cenderung sakit mental beliau menyarankan supaya majikan membantu pekerja yang berhadapan masalah mental dengan memberi sokongan seperti membiayai rawatan kerana mereka mempunyai peluang yang amat cerah untuk pulih seperti asal.

Stigma masyarakat yang sering menyatakan, ‘Tiada apa yang boleh kita lakukan andai seseorang itu ingin membunuh diri’ dan ‘Bunuh diri hanya berlaku pada kaum lain, bukan saya’ dan ‘Bunuh diri hanya berlaku di kalangan orang tidak kuat iman’ dan sebagainya, hanya akan merugikan negara.

Walaupun sakit mental adalah pesakit tertua di dunia, perhatian terhadapnya tidak diberikan perhatian sewajarnya walaupun seseorang itu berpotensi untuk sembuh.

Sempena Hari Kesihatan Mental sedunia hari ini, sama-samalah kita mengubah stigma itu dengan membantu, menghulur tangan membantu mereka.

No comments: