Friday, October 06, 2006

Warga emas daif dapat bantuan sambut raya

Berita Harian, 6 Oktober 2006

BUTTERWORTH: "Pak cik susah nak bergerak sebab sakit lutut, mandi pun seminggu sekali, itupun dibantu anak saudara," kata seorang warga emas yang tinggal sendirian di rumah usang di Kampung Perlis, di sini.

Ariffin Osman, 82, yang sukar bergerak sejak 20 tahun lalu dan pandangannya yang kabur, kini menetap dalam rumah usang kecil tidak ubah seperti reban ayam.

Dia hanya terperap di rumah menanti anak saudaranya, Siti Maimunah Saad, 43, yang tinggal berhampiran menghantar makanan.

Seminggu sekali, anak Siti Maimunah, Ilias Mohamad, 16, akan datang menjirus Ariffin dalam rumah di tempat sama dia makan dan tidur.

"Anak saudara pak cik yang hantar makanan. Kalau dia tidak hantar, pak cik pun tak makan. Lagipun kedua-dua belah mata pak cik tak nampak," katanya yang memilih untuk terus tinggal di rumah berkenaan.

Kelmarin, Biro Pengaduan Umno Pulau Pinang diketuai Pengerusinya, Azlina Mehtab Mohd Ishaq melawat dan menyampaikan sumbangan makanan dan pakaian Aidilfitri kepada Ariffin.

Turut sama, Penolong Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Perlis, Mohd Saad Baharom dan Ketua Umno Cawangan kampung itu, Abdul Latif Majid.

Ariffin tidak dapat menahan sebak sebaik menyedari ada orang mengunjungi rumahnya dan menitiskan air mata ketika diberi sumbangan Aidilfitri.

"Pak cik dah tak boleh buat apa...puasa pun tidak. Terserah pada Allah hendak menilai," katanya yang menerima bantuan bulanan RM200 dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta jiran yang bersimpati.

Rumah Ariffin berada atas tapak milik seorang Cina dan menyukarkan usaha membina semula rumah berkenaan. Dia enggan tinggal di rumah orang tua walaupun ada usaha berbuat demikian.

No comments: