Tuesday, October 17, 2006

Jari budak kena mercun dipotong

Berita Harian, 17 oktober 2006


JOHOR BAHRU: Sebahagian jari telunjuk kanak-kanak berusia enam tahun yang terkena letupan mercun bola di Pangsapuri Sri Impian, Larkin di sini, Sabtu lalu terpaksa dipotong selepas bahagian depannya didapati hancur

Bapa mangsa, Wan Zuraimi Wan Abdul Jamil, 35, berkata pegawai perubatan terpaksa mengambil keputusan berkenaan selepas mendapati hujung jari telunjuk anaknya, Wan Kasturi Izzuddin, 6, hanya tinggal sedikit serpihan tulang.

Katanya, jari tengah anaknya yang terbelah dan bercabang dua itu dapat diselamatkan serta dicantumkan semula dalam pembedahan Sabtu lalu.

"Risiko jangka panjang yang akan ditanggung anak saya masih belum diketahui. Kami terpaksa menunggu pemeriksaan ortopedik yang akan dilakukan Rabu ini (esok).

"Bagaimanapun, apa yang sudah pasti dia tidak akan mampu menulis dengan menggunakan tangan kanan seperti sebelumnya," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.

Dalam kejadian itu, mangsa yang bermain dengan abangnya, Wan Jebat, 8, di taman permainan kanak-kanak di pangsapuri itu dibaling dengan mercun bola oleh sekumpulan kanak-kanak berusia 10 dan 11 tahun, kira-kira jam 11 pagi.

Sementara itu, Wan Zuraimi berkata, beliau akan menemui dan berbincang dengan peguamnya sebelum memutuskan sebarang tindakan saman ke atas ibu bapa kanak-kanak yang membaling mercun itu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Roslan Ahmad, berkata larangan bermain mercun masih dikekal kecuali bunga api seperti Happy Boom dan Pop-Pop yang diluluskan kerajaan.

Beliau berkata, walaupun mungkin memenangi kes itu, ia tidak mungkin akan memperoleh kembali jari anaknya yang sudah putus itu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Roslan Ahmad, berkata larangan bermain mercun masih dikekal kecuali bunga api seperti Happy Boom dan Pop-Pop yang diluluskan kerajaan.

Beliau berkata, pihaknya turut mengesahkan menerima laporan mengenai kemalangan yang menimpa Wan Kasturi dan sudah merakam keterangan empat orang untuk membantu siasatan kes berkenaan.

"Kami menyeru orang ramai supaya menghindari perbuatan bermain mercun kerana ia adalah satu kesalahan mengikut Akta Bahan Letupan 1957," katanya.

Roslan berkata, walaupun perbuatan berkenaan dilakukan kanak-kanak, ibu bapa mereka masih boleh dikenakan tindakan jika membiarkan anak-anak memiliki barangan larangan itu.

1 comment:

People said...

Can u please delete this stuff..cause it's embarrassing me..kawan saya selalu malukan saya because of this blog..I hope u can delete this blog secepat mungkin..thank you