Sunday, October 01, 2006

Ibu tunggal lega dibantu NSTP

Berita Harian, 1 oktober 2006


KUALA TERENGGANU: Seorang ibu tunggal yang membesarkan empat anak, termasuk seorang anak istimewa, Asnah Omar, 54, dapat menyambut Aidilfitri dengan lebih bermakna apabila menerima sumbangan RM2,500 daripada Tabung Kebajikan New Straits Times Press (NSTP) Berhad, semalam.

Asnah berkata, beliau akan menggunakan wang itu untuk membeli lampin pakai buang anaknya yang cacat anggota, Tengku Nor Mohd Eqzhal Tengku Jalil, 14, serta keperluan harian keluarga.

Sumbangan disampaikan Ketua Biro Terengganu, Zulkofli Jamaludin kepada Asnah, di rumahnya di Jalan Tekukur, di sini.

Turut tinggal bersama Asnah ialah Tengku Mohd Legraf, 17, yang belajar di Tingkatan Lima serta Tengku Nur Mohamad, 21, Tengku Ali Saufi, 23, yang masing-masing tidak bekerja.

Asnah yang bercerai dengan suaminya tahun lalu selepas ditinggalkan tanpa sebarang nafkah lebih lima tahun, kini menerima bantuan RM135 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Tengku Nor Mohd Eqzhal pula menerima bantuan bulanan sejak April 2004 daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) untuk membeli ubat dan lampin.

“Bagi menyara keluarga saya membuat kuih dan diletakkan

di warung berhampiran rumah serta menjual minyak angin yang dibekalkan seorang rakan.

"Saya tidak boleh tinggalkan Mohd Eqzhal seorang diri kerana dia yang cacat selepas mengalami demam panas memerlukan bantuan dan hanya boleh bergerak menggunakan kerusi roda," katanya.

Asnah berkata, dia akan menggunakan wang itu untuk membuka gerai dan berharap dapat mencari tapak sesuai bagi mengubah kehidupan keluarganya.

No comments: