Friday, October 06, 2006

50,000 terima bantuan wang, hamper di Perlis

Berita Harian, 6 Oktober 2006

KANGAR: Kira-kira 50,000 penduduk Perlis akan menerima sumbangan berupa hamper makanan dan bantuan kewangan yang disalurkan oleh kerajaan negeri sepanjang Ramadan ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim, berkata jumlah itu termasuk penduduk di Kedah dan masyarakat Islam dari selatan Thailand yang terpilih.

Beliau berkata, seperti tahun sebelumnya, penerima sumbangan itu terdiri daripada golongan miskin, anak yatim, ibu tunggal, warga tua dan golongan kurang upaya.


"Bantuan ini bertujuan untuk meringankan bebanan golongan miskin dan kurang upaya bagi membolehkan mereka menyambut Ramadan dengan selesa," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis penyerahan bantuan di Dewan Warisan di sini, kelmarin.

Majlis penyerahan bantuan dimulakan sebaik semua penerima dijamu pada jamuan berbuka puasa dan mengerjakan solat Tarawih secara berjemaah di dewan berkenaan.

Shahidan berkata, kerajaan negeri akan memastikan tidak ada seorangpun kalangan mereka yang layak, tercicir daripada senarai penerima sumbangan itu.

"Siri pertama sumbangan telah bermula pada malam pertama Ramadan dan akan berterusan sehingga penghujung bulan yang mulia ini. Setiap penerima sumbangan akan menerima hamper makanan selain bantuan kewangan," katanya.

Beliau menasihatkan penerima supaya memanfaatkan bantuan itu dan tidak menggunakan wang berkenaan untuk perkara tidak berfaedah.

No comments: