Monday, October 02, 2006

Ibu uzur bela tiga anak lembam

Berita Harian, 2 oktober 2006


ALOR GAJAH: Usianya semakin dimamah usia dan semakin uzur. Tiga anak lelakinya pula lembam dan terencat akal sehingga mereka empat beranak mengharap ihsan orang ramai bagi meneruskan kehidupan.

Keperitan hidup Che Mah Dol, 90, dari Kampung Lendu Dalam, di sini mula terdesak sejak 20 tahun lalu selepas kematian suaminya, Abu Wahid yang juga lembam ketika berusia 75 tahun.

Kini tanpa boleh bergerak bebas dan hanya mengesot untuk bergerak berikutan tulangnya belakangnya semakin membongkok, Che Mah yang sebelum ini aktif bercucuk tanam dan menoreh getah, tidak lagi boleh melakukan sebarang kerja berat.

Anak sulungnya, Daud Abu, 54, menghadapi masalah terencat akal dan suka memencilkan diri, manakala anak keduanya, Muhamad, 54, dan Johan, 40, pula lembam. Ketiga-tiganya tidak mendapat sebarang pendidikan, tetapi Muhamad lebih baik berbanding abang dan adiknya.

Walaupun buta huruf, Muhamad masih boleh bekerja sebagai pengawal keselamatan di kawasan perindustrian Kelemak dengan upah RM400 sebulan yang digunakan untuk menanggung kehidupan mereka sekeluarga.

Hasil ehsan jiran, sekali-sekala adiknya Johan turut diupah RM5 sehari untuk mencabut rumput dan membersihkan halaman rumah mereka.

Justeru bagi Che Mah, sambutan Aidilfitri tidak banyak memberi erti kepada mereka sekeluarga kerana apa yang mereka makan dan pakai tetap sama.

"Ini kerana kami sekeluarga bergantung sepenuhnya dengan gaji Muhamad sebanyak RM400 untuk terus hidup. Kami tidak mendapat sebarang bantuan kebajikan," katanya.

Keperitan hidup keluarga Che Mah akhirnya sampai ke pengetahuan Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Wira Abu Seman Yusof sehingga Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan itu terpanggil untuk melawat keluarga berkenaan, baru-baru ini.

Beliau turut disertai Pengerusi Wanita Umno cawangan Lendu, Norhayati Yatim; Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Lendu, Yahya Endut dan tokoh korporat, Datuk Mulop Jantan.

Norhayati berkata, pihaknya sedang mengusahakan supaya keluarga Che Mah mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebelum Aidilfitri serta mengemukakan permohonan kepada Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) bagi meringankan bebanan keluarga berkenaan.

Ketika kunjungan itu, Abu Seman menyampaikan sumbangan peribadi dan berjanji akan membantu keluarga Che Mah menjelang sambutan Aidilfitri. Mulop pula berjanji membantu memperbaiki rumah keluarga Che Mah bagi meningkatkan keselesaan kehidupan keluarga berkenaan.

No comments: