Tuesday, October 03, 2006

Ng Tin bukti kecekalan pelajar istimewa

Utusan Malaysia, 3 Oktober 2006

NG Tin menjawab kertas peperiksaan PMR Bahasa Melayu 1 dengan menggunakan kaki sambil diperhatikan guru pengawas di SMK Saint Joseph, Miri, semalam.


MIRI 2 Okt. – Pelajar istimewa, Yong Ng Tin, dari Sekolah Menengah St. Joseph Miri adalah antara 38,651 calon yang menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di seluruh Sarawak bermula hari ini hingga 6 Oktober.

Beliau yang cacat kedua-dua belah tangannya sejak lahir terpaksa menggunakan kaki untuk menjawab soalan-soalan peperiksaan.

Kelancaran menulis jawapan jelas menunjukkan gadis ini begitu mahir menggunakan kelebihannya menulis menggunakan kaki tanpa bantuan sesiapa.

Sebagaimana rakan-rakannya, beliau akan menduduki kertas peperiksaan bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Geografi, Matematik, Sains dan Kemahiran Hidup.

Beliau juga diberi masa menjawab yang sama dengan rakan-rakannya lain, meskipun terpaksa menduduki peperiksaan beralaskan tikar.

Ng Tin disediakan sebuah bilik khas untuk menduduki peperiksaan dengan diawasi seorang pengawai pemeriksa.

Menurut Pengetua sekolah berkenaan, Marcus Lian, Ng Tin antara pelajar terbaik, rajin serta mempunyai cita-cita tinggi untuk berjaya dalam pelajaran.

‘‘Meskipun dia mengikuti kelas khas, dia tidak pernah menjadikan kekurangannya sebagai halangan untuk menyahut apa sahaja cabaran sama ada dalam kelas mahupun luar kelas.

‘‘Dia antara pelajar yang sering mendapat keputusan yang baik setiap kali peperiksaan diadakan,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini hari ini.

Katanya, sejak belajar di tingkatan satu di sekolah berkenaan, Ng Tin mampu berdikari termasuk menyiapkan semua kerja kursus dan tugasan sekolah.

‘‘Dia diterima baik warga sekolah, begitu juga dia dapat menyesuaikan diri dengan keadaan dan persekitaran sekolah dengan selesa,” ujarnya.

Katanya, berbekalkan semangat kentalnya itu Ng Tin turut diterima untuk menduduki peperiksaan umum bersama-sama rakannya yang lain hari ini.

‘‘Dia juga kebanggaan kita di sekolah kerana mampu menggunakan kelebihannya yang orang biasa tidak boleh buat,” katanya.

No comments: