Tuesday, August 01, 2006

Menderita penyakit air dalam kepala

Utusan Malaysia, 1 ogos 2006

Oleh HAPIZAH AZIZ

KOTA BHARU 31 Julai – Ketika rakan-rakan sebaya leka bermain, seorang kanak-kanak, Mohd. Hakim Hakimi Mohd. Shukri, 12, dari Kampung Tanjung Chat, di sini hanya mampu melihat dari jauh.

Dia yang dilahirkan dengan masalah air dalam kepala kini terpaksa akur dengan hakikat bahawa penyakit yang dihidapinya itu semakin merebak sekali gus bakal mengorbankan salah satu pancainderanya.

Menurut ibunya, Norma Mahmood, 48, anaknya itu hanya berpeluang belajar selama enam bulan sahaja kerana terpaksa menjalani pelbagai pembedahan bagi mengurangkan masalah penyakitnya itu.

“Pada peringkat awal dia menjalani rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II dan diserahkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk pembedahan di bahagian kepala, mata dan kaki,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini hari ini.

Katanya, Mohd. Hakimi akan menjalani satu lagi pembedahan yang melibatkan bahagian kaki pada September ini.

Namun, Norma berkata dia bimbang apabila dimaklumkan bahawa anaknya itu mungkin akan hilang penglihatan setelah mata kanannya tidak berfungsi ekoran pembedahan yang dilakukan ketika dia masih bayi.

“Saya takut, dia tidak boleh buat apa-apa apabila besar nanti. Ini kerana dia juga tidak boleh bercakap dan berjalan dengan baik,” ujarnya.

Lebih malang lagi, ibu tunggal itu juga terpaksa menanggung kesedihan apabila seorang lagi anaknya, Mohd. Azam, 14, yang bersekolah di Sekolah Menengah Zainab 2 disahkan mempunyai ketumbuhan dalam kepalanya.

“Doktor beritahu, jika Mohd. Azam mengalami sawan dan rambut gugur kemungkinan dia perlu menjalani pembedahan,” ujarnya.

Norma juga kini mempunyai masalah kesihatan kerana diserang penyakit neuro fibromotosis yang menyebabkan keseluruhan badan ditumbuhi benjol-benjol kecil.

Menurutnya, dia kini tidak boleh keluar bekerja kerana tidak boleh meninggalkan anaknya bersendirian dan hanya mengharapkan bantuan daripada jiran.

“Saya menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM80 sebulan dan wang itu terpaksa dijimatkan untuk keperluan seharian di samping perbelanjaan persekolahan anak- anak,” katanya.

Mereka yang ingin menghulurkan bantuan, boleh menghubunginya di Kampung Tanjung Chat, Kota Bharu.

No comments: